30 juni 2011

Alltid i mitt kylskåp & skafferi

Alla har sina "måsten" i kylen och skafferiet. Sådant som alltid inhandlas när man besöker matbutiken och aldrig får ta slut.
Vissa råvaror kan vara sådant man använder varje dag i matlagning och andra kan vara sådana man helt enkelt älskar och inte kan vara utan.
Det finns mycket som är måsten för mig. Bland annat olika kryddor, färska frukter och grönsaker. Men utöver detta har jag andra matvaror som alltid finns i min kyl och i mitt skafferi:

  • Turkisk yoghurt. Jag tycker den är sååå god och användbar! Brukar äta den till frukost med färska bär, honung, gojibär och nötter. Den är även perfekt att göra nyttiga desserter på! Eller så kan man använda den i matlagning istället för creme fraiche.

  • Ägg. Visste ni att ägg innehåller i princip allt kroppen behöver förutom vitamin C? Dem är så praktiska dessutom, man kan ta med kokta ägg till jobbet som mellanmål.
  • Ost. Någon typ av ost, t ex fetaost, mozzarella eller halloumi. Jättegott att ha till fräscha sallader eller som tillbehör till maten.
  • Lök och vitlök. Dessa ingredienser ingår i de flesta maträtterna och smaksätter maten bra. Dessutom är dem nyttiga och har bra hållbarhet.
  • Nötter. Kanonbra som snacks, mellanmål och både till matlagning och efterrätter. Favoriten är valnöt, men jag brukar även ha pekannötter och cashewnötter hemma. 
  • Vispgrädde. Jag använder den ofta till såser bl.a. Jag tror inte alls på light-produkter och använder alltid fullfeta mejeriprodukter.
  • Olivolja. Används till sallader, dressingar, att doppa brödet i osv. Favoriten är denna.
  • Flingsalt. Jag älskar flingsalt gourmet! Inget jag använder varje dag men den är perfekt för att ge köttet, salladen eller brödet en extra touch.
  • Lösviktste. Jag köper det i tebutiker och brukar alltid ha både rött och grönt te hemma. Jag är en riktig te-människa och kan dricka flera koppar om dagen, speciellt under vinterhalvåret. 

25 juni 2011

Hjärnan har redan tagit semester

Nu är det bara nån dag kvar innan jag sitter på ett plan mot underbara Paris. Visste ni att Paris är världens mesta besökta stad?
Min hjärna har ju redan tagit semester känns det som...
Tankar är redan i Paris och det enda jag kan tänka på är allt jag vill se och göra där.
Bygger jag upp mina förväntningar för mycket kanske...? Eh, strunt samma! Kan ju inte låta bli :)

Jag tänker på alla smaskiga bakverk som Frankrike är känt för! Croissant fylld med choklad är något jag definitivt ska äta :)

Macarons!!! Självklart måste jag ju äta små macarons med olika läckra fyllningar.
Denna semester planerar jag att verkligen att brar koppla av på! Det har varit ett väldigt hektiskt år och det ska bli riktigt skönt att få byta miljö, bli inspirerad på nytt, uppleva nya saker och bara få va helt enkelt.

Jag har haft min matsajt Foodelicious.se sedan hösten 2009 och det har aldrig gått mer än ett par dagar mellan uppdateringarna. Så denna semester ska jag ta en paus från allt här hemma och koppla av helt och hållet.
Men jag har skrivit ett par inlägg som är tidsinställda och kommer publiceras här på bloggen under tiden jag är bortrest. Så nått trevligt får ni att läsa! :)

22 juni 2011

En perfekt födelsedag

Vilken underbar dag jag hade igår! Jag är så tacksam till alla som förgyllde den med gratulationer, fina ord, uppvaktning, sitt trevliga sällskap och god mat. En perfekt födelsedag!

Min underbara man hade planerat riktigt god mat till oss visade det sig. Inte för att jag trodde nått annat.. ;)
Till förrätt gjorde han Carpaccio och den var otroligt god! Han lyckades få fram alla smaker på bästa sätt. Vi har aldrig ätit Carpaccio hemma innan, bara ute på restaurang och på matmässan en gång. 
Han gjorde en marinad på hackad rödlök, ruccola, olivolja, parmesanost, svartpeppar och flingsalt som oxköttet fick ligga i, ca 20 minuter i kylen. Sedan fick den stå i rumstemperatur i 10 minuter innan vi började äta.

Fantastiskt god Carpaccio med parmesan, rödlök, ruccola, olivolja, svartpeppar och flingsalt. Grym kombination av smaker!

Eftersom detta var förrätt blev det tre stora lövtunna skivor kött. vilket var precis lagom. Men jag hade kunnat äta detta som huvudrätt vilken dag som helst! Kanske med 5 skivor då och grillad bruschetta till. Mums!

Till huvudrätt blev det färsk ugnsbakad lax serverad med sallad, aioli och citron. Laxen var perfekt tillagad!

En enkel och lätt huvudrätt som var otroligt god! Laxen var saftig, mjuk och smälte i munnen, smaksatt med endast lite finmald svartpeppar och flingsalt. Till laxen blev det en fräsch sallad, en klick aioli och citronklyfta.

Fick vackra vita rosor. Eleganta och romantiska!
Ett glas vin ute på balkongen fulländade kvällen! Det var sol och ganska varmt på kvällen och vi har ju eftermiddagssol så vi fick verkligen njuta av det fina vädret.

Ett glas rött vin avnjöts också. Jag föredrar rött vin över vitt, tycker  om när vin  är lite tyngre i smaken, fruktigt och en aningen sträv.
Men födelsedagsfirande är inte slut än! På fredag, midsommarafton ska jag fira med familjen. Min födelsedag brukar alltid krocka med midsommar så oftast firar vi mig och midsommar på samma dag.
Förhoppningsvis kan vi grilla på fredag, så som vi planerat. Men vädret visar olika hela tiden och det brukar ju regna den dagen. 
Vi får se hur det blir, annars blir det väl middag hemma istället.

Hur ska du fira midsommar?

21 juni 2011

Idag är det min dag!




Födelsedagslunchen avklarad!
Blev bjuden på en härlig lunch idag på favoritcaféet Melvins, dem har så trevlig personal och gott kaffe. Till lunch blev det en grillad macka med salami och brieost och en kopp god cappuccino. Nu har jag gott om energi för resten av arbetsdagen.
Ikväll händer något som inte händer så väldigt ofta där hemma, min man ska laga mat till mig. Ser verkligen fram emot det!
Ska bli mysigt att bli serverad och omhändertagen. Jag älskar att fylla år! Det är kul med lite extra uppmärksamhet och själva känslan att det är MIN dag J

Imorgon lovar jag att visa er vad det blev för något gott till middag.
Ha en fin dag!

20 juni 2011

Somrig hamburgare

Nu börjar det äntligen att närma sig. Sista veckan innan semestern!
Vädret här i Skåne den senaste tiden gör att jag längtar att resa iväg ännu mer.
Jag har fullt upp innan jag åker och varje dag är fullbokad av allt som ska hinnas med innan resan till Frankrike.
Maten och råvarorna som finns kvar i kylskåpet försöker jag kreativt använda upp så att inget ska behövas slängas. Lite kylskåps rensning.
I lördags blev jag väldigt sugen på hamburgare och bestämde mig för att göra den lite somrigt och färgglad.

Hemlagad hamburgare slår vilken gatuköks hamburgare som helst!



 Min favoritdressing är ett måste! Ost också för den delen. Till hamburgaren gjorde jag grillspett med tomat, ananas och rödlök.
Inget komplicerat men otroligt gott och perfekt en lördag kväll!

16 juni 2011

Doften av nybakat bröd

Det finns nog inget godare än doften av nybakat som sprider sig i hemmet. Speciellt nybakat bröd! Den doften ger en så mysig och hemtrevlig känsla...

Mjukt och gott bröd som man kan bjuda på till midsommar

Idag på Foodelicious.se kan ni hitta receptet på Focaccia med rödlök och rosmarin. När jag bakade detta brödet frös jag in ungefär hälften, eftersom det blir en stor limpa, som jag nu kan ta fram och köra snabbt i mikron för att det ska kännas som nybakat igen.
Det är ett bröd som passar väldigt bra till maten, t ex till pasta, soppa, sallad eller till plockmaten.
För ett tag sedan bakade jag Focaccia fast med andra smaker, nämligen oliver och soltorkade tomater. Se receptet här.

Ett annat favoritrecept är yoghurtbaguetter, som jag bakar ganska ofta. Perfekt att skära i skivor och servera när man har gäster. Se receptet här.
Jag är absolut ingen expert på att baka bröd och började baka bröd lite mer regelbundet för ca 2 år sedan. Men under denna tid har jag ändå lärt mig en del, framförallt de gånger då resultatet inte blivit som jag förväntat mig..
En sak som är säker i alla fall är att ju mer man bakar ju mer förstår man sig på processen. Det är faktiskt inte så svårt som det kan låta ibland.

Här är några av mina tips:

  • Se upp med att ha för varm vätska som du rör ut jästen i. Är vätskan för varm dör jästsvamparna och degen kommer inte jäsa och därmed växa i storlek
  • Använder du kallare/svalare degvätska får degen jäsa extra länge
  • Degen behöver lite värme för att jäsa fint. Ställ inte degen där det kan vara drag eller blåsa kallt
  • Om du kalljäser degen i kylen över natten, låt den stå framme i rumstemperatur i 30-60 minuter innan du bakar ut det
  • Använder du maskin för att knåda degen, kör då inte på för hög hastighet
  • Bakar du baguette och vill ha den lite segare i konsistensen knådar du den länge. Använder du maskin så kör på medelhastighet i ca 10 minuter.
  • Underskatta inte saltet i degen. Annars är risken att brödet inte smakar nått. Salta i slutet av knådningen
  • Spruta in lite vatten med blomspruta i ugnen mot slutet av gräddningen för att ge brödet en knaprig yta
  • Förvärm plåten som brödet ska bakas på
  • Låt brödet svalna på galler efter gräddningen under en handduk

15 juni 2011

Semesterplaner

Nu är det mindre än två veckor kvar till den efterlängtade semestern! Ser fram emot den så mycket och vill att dagarna ska gå fortare!
Jag och min man ska till Frankrike.
Har aldrig varit där tidigare men alltid velat besöka detta underbara land. Jag gillar den franska kulturen, den franska maten och deras fantastiska mode.

Vi har satt ihop hela vår resa själva och det har både varit utmanande och väldigt kul. Eftersom vi båda är ganska rastlösa och energiska personer bestämde vi oss för att passa på och besöka flera olika städer i Frankrike under semester.


Vi börjar med Paris där vi kommer vara några dagar och njuta av denna underbara och romantiska stad. Här kommer vi spendera många timmar på att promenera och upptäcka allt vackra Paris har att erbjuda, sitta och njuta på olika caféer och inspireras av maten, folket och arkitekturen. 

Ska bli fantastiskt att få se Eiffeltornet med egna ögon, vårt hotell ligger bara ca 500 m ifrån :)

Sen ska vi ta tåget ner till Lyon vilket tar 2 timmar och blir en upplevelse i sig, att få titta ut genom fönstret och se naturen. 
Lyon är den näst största stad och räknas som den gastronomiska huvudstaden i Frankrike. Även här kommer det bli mycket promenader och kanske även cykelturer. Maten ser jag verkligen fram emot då staden är känd för just detta.

Vackra staden Lyon
Sist men inte minst ska vi hyra bil och köra ner till Rivieran där vi ska bo på ett hotell i centrala Nice. Här blir det nog mycket sol och bad! Det bästa är att vi har bil och kommer att köra runt en hel del till olika småstäder och byar vid kusten. 
Vi planerar också att ta en en-dags-tur till Monaco, det kan man ju bara inte missa när man ändå är i närheten!

Här ska vi spendera den största delen av semestern, Nice!
Det har tagit tid att leta efter alla hotell som vi ska bo på i dem olika städerna, leta och köpa tågbiljetter, hyra bilen och att få allt att passa tidsmässigt. Men jag tyckte samtidigt att processen var rolig och spännande. Det är kul att få bestämma allt själv. 
Åh, vad jag längtar!!

Har ni varit i Frankrike? 
Jag tar gärna emot tips på allt möjligt som caféer, restauranger, platser, stränder, butiker, upplevelser osv!


13 juni 2011

Goda smörgåstårtan

Har ni haft en trevlig helg??
Vädret har varit helt okej hela helgen, soligt och ganska varmt. Det blev en långpromenad innan frukost i lördags vilket var så skönt, ett underbart sätt att starta helgen på. Lite kaffe på vägen och solens strålar mot huden.

Som jag skrev i fredags gjorde jag smörgåstårta och den blev väldigt god! Men samtidigt, när är en smörgåstårta inte god?? :)

Fräsch smörgåstårta som även slank ner till frukost dagen efter ;)

Fredagsmyset blev hur trevligt som helst och riktigt avkopplande. Till smörgåstårtan hade vi fixat lite tilltugg på en tallrik att plocka från och som dryck blev det ett glas vin.

Lite småplock som skivad korv, ägghalvor med löjrom, blåmögel ost, cocktailtomater och rökta musslor


Receptet på smörgåstårtan finns på Foodelicious.se. Ha det gott så länge!!

10 juni 2011

Fredagsmys med smörgåstårta

Hej kära bloggvänner!
Idag är det redan fredag och det blev en lite kortare arbetsvecka eftersom måndag var en röd dag. Redan igår började jag fundera på vad jag skulle hitta på till fredagsmyset.. Har varit galet sugen på smörgåstårta så igårkväll gjorde jag grunden till den. Den blir alltid godare om den får stå över natten och gotta sig, sen dekorerar jag den dagen efter.
Nu längtar jag bara efter att få komma hem och pynta den och sedan sätta tänderna i den! :)
Lite enkel plockmat som tillbehör till smörgåstårtan och kvällens middag är komplett.
Men vi ska ju inte glömma efterrätten!
Foodelicious.se idag har jag lagt upp receptet på den godaste och ljuvligaste hemlagade chokladmoussen jag någonsin har smakat! Och dessutom är den busenkel att göra.
Klicka här för receptet.

Jag hade kunnat äta den var och varannan dag!
Receptet fick jag av min finaste väninna Salima, hon gjorde denna chokladmoussen till mig för kanske 1 månad sedan.
Jag blev förälskad, inte minst i hur snabbt den går att göra.
Hon gjorde den med mjölk, men jag testade att göra den med vispgrädde och gillade den lite mer krämiga konsistensen grädden gav. Sån är jag, ska alltid testa och hålla på! ;)

I alla fall, ni måste testa den!
Ha en riktigt skön fredag och en trevlig helg alla!

9 juni 2011

Rökta kycklingklubbor till middag

Jag lagar ganska ofta kyckling, dels för att jag tycker det är väldigt gott och dels för att det är ganska nyttigt kött.
När jag växte upp lagade min mamma ofta kyckling och jag älskade hennes sätt att tillaga kycklingen på! För det mesta gjorde hon kycklingklubbor och lyckades alltid att få dem så saftiga och gott kryddade. Detta har ju då hängt med mig och när jag lärde mig att laga mat själv (ganska sent faktiskt) så lärde jag mig även att göra kycklingen på mammas vis.
Hon använde ofta vitt eller rött vin till skyn eller pressade en massa citron över vilket gör köttet saftigt och gott.
Jag har lagat kycklingklubbor fler gånger än jag någonsin kan räkna och lyckats variera recepten väldigt mycket. Just klubbor har så saftigt och gott kött och dessutom sköter dem sig själva i ugnen. Risken för att köttet ska bli torrt är inte så stor, svårare är det ju med kycklingbröst.

Häromdagen fick jag njuta av en alldeles underbar middag i min ensamhet och då åt jag på ett, enligt mig, väldigt typiskt singel-vis. Så här åt jag ofta innan jag och min man flyttade ihop, så enkel och så okomplicerat som möjligt.
Jag hade nämligen köpt rökta kycklingklubbor på Lucu Food och gick och längtade efter ett bra tillfälle att sluka dem :)
Rökta kycklingklubbor är ganska vanligt i mitt hemland och något jag alltid äter då jag är där och hälsar på (för er som inte vet är jag ryska och född i Lettland).

Så här såg min middag ut häromdagen:

Rökt kycklingklubba, Babybel ost och cocktailtomater.
Noll ansträngning (ja förutom att dela tomaterna..)

Blir sugen igen bara av att titta på bilderna, haha :)
Rökt kyckling blir så len, mjuk och god i smaken! Fast jag brukar inte äta skinnet på den. 
Och just till detta vill jag ha enkla tillbehör, som grönsaker och en bit ost.



Blev ni också sugna på kyckling nu? Kolla in mina 35 kycklingreceptFoodelicious.se, klicka här.

Jag kan varmt rekommendera några av recepten:
Chicken Cordon Bleu - Så, så, så gott! Knaprig yta och smaskig fyllning.
Kycklingspett i jordnötssmör - denna såsen är ju beroendeframkallande!
Helgrillad kyckling med smak av citrus - Älskar helgrillad kyckling, denna är väldigt saftig och god.
Kyckling Curry Gryta med mango chutney  - En väldigt smakrik gryta som är en storfavorit hemma (lite dålig bild tyvärr, men låt er inte luras.)

Har ni nått gott recept på kyckling? Dela gärna med er eller länka!




8 juni 2011

Avsvalkande dessert

Avsvalkande desserter kan man väl knappast få nog av i denna värmen, ellerhur?
Kylskåpskalla färska bär, läskande glass och kalla desserter är allt sånt som lockar och kyler ner en aning.
Häromdan blev jag sugen på något sött och gott, men jag orkade inte riktigt anstränga mig. Ville ha något som går fort att röra ihop av dem ingredienserna jag hade hemma och som jag sedan kunde bänka mig i soffan sent på kvällen med.

Så då rörde jag ihop en smarrig och nyttig dessert som satt riktigt fint faktiskt. Jag tog fram min nya favorit, nämligen turkisk yoghurt, några passionsfrukter som jag köpt men inte använt än och färska jordgubbar.
På 5 minuter hade jag en avsvalkande dessert i handen och satt i soffan och njöööt!
Lite syrlig, lite krämig och lite söt. Perfekt och i min smak!


Och i praktiskt portionsstorlek!

Se hela receptet på Foodelicious.se.

7 juni 2011

Jordgubbar till frukost

Jaha, då är mini-semestern över. Jag kan absolut inte klaga, det har varit helt underbara dagar med kanonväder och en massa frisk luft, god mat och framförallt avkoppling.
Jag har samlat ny energi och en stor dos vitamin D.
Igår avslutade jag min mini-semester med en nyttig och god dessert. Välförtjänad! Receptet kommer på Foodelicious.se imorgon.

Morgonens frukost intogs framför tv´n och jag är tillbaka i min vardagsrutin.
Igår, på den långa morgonpromenaden innan frukosten, köpte jag färska jordgubbar som jag idag blandade med keso, valnötter, kanel och gojibär. Superfräscht!

En riktigt bra start på dagen!
Nu är det inte långt kvar till semestern för min del. Och jag längtar så otroligt mycket! Om några veckor ska jag och min man resa bort och njuta av varandras sällskap. Vi har satt ihop hela resan själva och det har tagit sin tid att planera alla detaljer, men samtidigt har det varit kul att få göra allt själv.
Är ni nyfikna på vart vi ska?
Det ska jag avslöja för er, men inte riktigt än.. :)

Vad har ni för semesterplaner?

5 juni 2011

Kanondagar ute i solen!

Vilket fantastiskt väder det har varit dem senaste dagarna! Helt underbart ju!
Jag har njutit av det ordentligt och spenderat i stort sätt hela dagarna och kvällarna utomhus. Finns det något bättre än frisk luft? :)
Det har blivit många långa promenader, lite avkopplande solning, god grillning och jag har njutit av några glas vin ute på kvällen.
Det känns som en mini-semester!
En annan aktivitet jag testade på för första gången förra sommaren är golf. Trodde det aldrig men det visade sig att jag verkligen tycker det är kul med golf. Spelade ett par gånger i slutet av förra sommaren och igår blev det premiär för i år.

Här tränar jag på mina slag och tro mig, jag behöver verkligen träna på dem :)

Även om jag inte är så bra på golf (än i alla fall) så tycker jag det är kul och avkopplande. Men det är svårt, verkligen svårt att få bollen i rätt höjd, vinkel och åt rätt håll. Det är mycket att tänka på och kräver koncentration om man vill slå bra och så få gånger som möjligt. Jag gillar utmaningen :)

Grillning har det ju också blivit lite av. Alltid lika gott!

Picknick-grillen var ett bra köp! Superpraktisk och enkel att rengöra efteråt
Som tillbehör hade vi krämig vitkålsallad, grillost, tzatziki, nypotatis och vårlök. Och ett par glas rött vin till självklart!

Skål!

  Vad har ni hittat på för nått skoj då?

3 juni 2011

Trav och nöjesfält

Igår var det Gentlemannadagen på Jägersro i Malmö. Jag tycker det är trevligt att gå dit och vädret var ju dessutom super!
Jag älskar hästar och nöjesfällt så det är en perfekt kombination. Det var väldigt mycket människor där, många familjer med barn och givetvis många spelintresserade som tippade på dem olika trav-loppen.
Söta Sara Vaga uppträdde (tyvärr missade jag henne) men jag såg Moniker sjunga ett par låtar. Lite flummig men ganska skön musik med mycket budskap.

Sen såldes det givetvis en massa olika mat där, som bl.a. sillmacka, korv, tacos, chips, godis, munkar och churos. Man kan ju nästan inte låta bli för det doftar så gott!

Här är vår dag i några bilder:

Vi tog var sin grillad Trollkorv som är en typ av Chorizokorv, kryddig och väldigt god!
Vi tittade på några lopp och jag beundrade dem vackra starka hästarna :)

Hästen som vann ett av trav-loppen

Mannen tog churos med glass som han aldrig kan motstå. En slank ner hos mig också :)

1 juni 2011

Malmö Garden Show

I slutet av förra veckan var det Malmö Garden Show i Slottsparken.
Det är något för alla med intresse för trädgårdar, plantering, blommor och natur. Vackra utställningsträdgårdar fanns lite här och var med vackra dekorationer, växter och färger.
Där fanns även olika barnaktiviteter och musik som spelades och folk som samlades runt på gräset för att lyssna.
Många hade dukat picknick och samlats med hela familjen. Det var en mysig stämning och trevligt att titta på.
Jag kom dit ganska sent och ville mest bara kika förbi en sväng. Tyvärr så tog batteriet i kameran slut så jag hann bara ta några få bilder.

En av utställningarna som fanns där
..med vackra fjärilar som jag älskar

I Slottsträdgården finns flera rader med planerade blommor, växter och grönsaker