15 juli 2011

Matupplevelser i Lyon del 2

En morgon i Lyon var vi ute och promenerade och letade samtidigt efter ett bra frukostställe. Vi ville äta en macka och hittade ett charmigt och mysigt bageri café som var ett riktigt bra val.
Det visade sig vara ett populärt bageri dit många lokalbor går för att handla sitt frukostbröd och sina baguetter till maten.

Massor av baguetter, men även fyllda mackor och bakelser.
Jag valde en välfylld baguette med kyckling, bacon och ruccola
Kvällsmaten äts ganska sent i Frankrike, i alla fall om man tittar på restaurangbesökarna. Där finns det inget som heter "köket stänger kl 22".. Fransyskorna beställer tunga kötträtter, pastarätter och annan mat utan att blinka fast klockan visar runt tolvslaget.
Givetvis kan jag inte besöka Frankrike utan att äta Entrecote! Det är min favoriträtt när det kommer till kött. Jag åt Entrecote två gånger under resan, en gång i Lyon och en gång som min sista maträtt i Paris innan vi åkte hem.

En saftig köttbit precis i min smak!
En annan, för mig, klockren maträtt som fanns på menyn i vissa restauranger var charkuteritallrik. Den fanns med bland förrätterna men räckte bra som lunch för mig! Lite lättare mat är perfekt mitt på dagen när det är riktigt varmt.

Två olika salami och lufttorkad skinka, pickels, syltade lökar och en skiva smör till baguetten man fick till.
Sen var det ju det där med sötsakerna igen! :) Man kan ju bara inte låta bli att mumsa på alla läckerheter som säljs precis överallt. Något jag längtade efter att äta var Eclair med chokladkräm.
Eclair fanns både i vanlig storlek och i "petit". Den var riktigt god och smakade mycket choklad. Det är ju det där med kvalitet igen som fransmännen alltid satsar på. Det både syns och smakar!

Hur läcker är inte denna?! Helt perfekt!
Tartletter är ju en annan bakelse som säljs i varje bageri, café och matbutik.Fyllda med en perfekt vaniljkräm och toppade med antingen hallon eller jordgubbar. Sedan fanns det ju även citronmaräng tartletter, jag ville verkligen testa en sådan men det blev aldrig av. Får väl baka sådana hemma istället och låtsas att jag är i Frankrike när jag äter dem :)
Pain au chocolate åt jag massor av, fick aldrig nog av dem!

Denna tartlett är med hallon och cafét är en kedja som finns på många ställen i Frankrike, "Brioche Dorée".
Fika och energipåfyllning en eftermiddag i Lyon.
Hallontartlett och en Pain au chocolate tillsammans med en god espresso.
Det fanns så många underbara bakelser, mer än vad man orkar trycka i sig på en semester. Det är ju trots allt ett land som bland annat är känt för just bakverk och sötsaker.
Avslutar detta sista inlägg om Lyon med en bild på ovannämnda.

Bara till att välja och vraka :)

2 kommentarer:

  1. Och kommer ett till härligt inlägg fullt med en massa goda bakverk. Vad mycket gott ni har mumsat på er resa.

    SvaraRadera