27 april 2011

Kryddor i maten

Jag älskar att krydda min mat. Det finns så många underbara kryddor och smaksättningar till maten att det absolut inte finns någon anledning att även den enklaste rätten inte ska smaka mycket!
Ibland kan det räcka med salt och peppar, om själva råvaran har en väldigt god smak och är färsk. Som t ex kokt nypotatis, den är ju hur god som helst och har en underbar smak! Det kan räcka med endast lite salt och vill man kan man ha på lite smält smör eller klippt gräslök eller dill.

Jag föredrar naturliga smaksättningar och färska örter, oftast doftar dessutom underbart i köket.
I mitt kök finns det alltid vitlök, citroner, lime, chili, ingefära, olivolja, honung, balsamico och vitvinsvinäger. Jag brukar även köpa färska kryddor och ställa dem i krukor på köksbänken. Oftast köper jag basilika, timjan, rosmarin och mynta. Myntan brukar jag tillsätta i smoothies, det ger den en uppfriskande och läcker smak.Tidigare, för flera år sedan när jag inte lagade mat så mycket använde jag ofta färdigblandade kryddor som grillkrydda, vegeta osv. Men jag lärde mig att hitta andra sätt att krydda och upptäckte snabbt att jag föredrar att använda mer naturliga kryddor, dessutom smakar det bättre och variationen är större.
Jag älskar att göra egna marinader till köttet och kycklingen. Morteln här hemma används till att blanda ihop olika örter och kryddor och pressa fram smak och saft från dessa.
Rivjärnet i miniatyr är väldigt användbart, så praktiskt till att riva vitlök, ingefära, citronskal mm.
Det är alltid lika roligt och spännande att experimentera med olika smaksammansättningar och prova sig fram till nya sätt att få fram bästa smaken på maten. 

Vad är din favoritkrydda i matlagningen?

3 kommentarer:

  1. Mini rivjärnet är definitivt mitt mest använda verktyg i köket ;)

    SvaraRadera
  2. Färska örter måste jag bli bättre på att använda, använder så gott som aldrig det, skärpning :-)

    SvaraRadera
  3. jag tror färsk basilika är den krydda jag använder mest :)

    SvaraRadera