14 juli 2011

Matupplevelser i Lyon

Då ska jag fortsätta berätta om semestern i Frankrike jag nyss varit på!
Efter dagarna i Paris begav vi oss mot Lyon, den andra största staden i Frankrike som också är känd för sin fantastiska mat. Ett klockrent val för mig ju ;)

Lyon är två timmar med tåg från Paris, supersmidigt och jag kan verkligen rekommendera att åka dit. Staden är så vacker, delas av en lång flod som svänger genom Lyon och har ett skönare lugn i jämförelse mot huvudstäder.
Det finns mycket berg, väldigt höga sådana så motionen får man gratis där. Och det är verkligen värt ett besök upp i alla trapporna och vägarna i bergen för utsikten är makalös.

Maten i Lyon var riktigt bra, precis som förväntat. En väldigt populär rätt i Lyon (mer i Lyon men även i övriga Frankrike) var musslor. Man beställer i en stor kastrull med kokta musslor och det finns en mängd varianter att välja mellan, som vinkokta musslor, musslor i grädde, vitlök och persilja, curry kryddade osv.
Det var väldigt många som beställde detta på restaurangerna, vilket inte är konstigt alls då maträtten var väldigt god och kostade mellan 11-15 euro beroende på restaurang och vilken smak man valde.

En kastrull med 500 gram musslor i vitt vin
Till musslorna serveras alltid pommes, något som serveras till många maträtter.
Ni får ursäkta bildkvalitén på vissa bilder från semestern, men min kamera började krångla en hel del så jag fick ta vissa bilder med min mobil.

En annan galet god musselrätt som jag åt var gratinerade musslor med vitlök, persilja och olivolja. Det var en av dem absolut godaste rätterna jag åt i Frankrike. Så mycket smak och musslorna var riktigt stora!

Bilden är dålig men jag kan lova er att detta var sååå gott!!!! Och mycket fick man!
Skaldjur och mat från havet är populärt i Frankrike och en riktigt fin restaurang vi besökte i Lyon serverade fylld bläckfisk som min man tog. Den var fylld med vit fisk, potatismos och vitlök bland annat.

En stor portion, precis som alla portioner är i Frankrike. Till den fyllda bläckfisken fick man ruccolasallad och lite andra grönsaker till. Det räckte gott och väl.
Jag tog ankan! Den godaste ankan jag ätit! Den var väldigt saftig och smakfull och serverades med "Orange carrot sauce"som var helt sagolik och jag skrapade upp varenda droppe.

Mör och saftig anka med den godaste såsen någonsin! Till detta fick jag en ostig pastagratäng.
Efterrätter blev det också ibland, när man orkade..!
Något jag ofta saknar på restauranger i Sverige är färska frukter. För ibland är jag helt enkelt inte sugen på en mäktig efterrätt utan vill ha något fräscht och lätt.
Jag beställde färska jordgubbar med vispgrädde efter en av måltiderna. Det satt som en smäck!

Lite väl mycket kanske för en person, men perfekt att dela på!

Mellan måltiderna var vi ute och upptäckte staden till fots. Vi hade tur med vädret då det var inte för varmt och soligt. Perfekt för att gå mycket. Men vi drack väldigt mycket vätska och ibland i form av kaffe.
Säger man bara att man vill ha kaffe får man en espresso :) Detta fastnade vi för, de var så goda och vi behövde inte sitta länge för att dricka upp den.

Krämig och god espresso som ger energikick! :)
 
På eftermiddagen eller kvällen blev det ibland en god drink! Det är ju trots allt semester! :)

Mojitos är väldigt populära där borta och man kan se hur många som helst dricka dem. Fyllda med massor av mynta och lime! MUMS!

Det blev ju mycket mat i Lyon så jag får dela upp detta i två inlägg tror jag. Nästa inlägg blir då med ännu mer av den goda maten vi åt där! Åh vad jag längtar tillbaka... :)

2 kommentarer: