31 augusti 2011

Min lilla Riga-guide

Jag älskar att resa! Det är så spännande och roligt att byta miljö, träffa andra människor och besöka nya platser.
Som jag skrev härom dagen var jag i Riga, Lettland, förra veckan. Då det var flera år sedan jag var där sist visste jag inte riktigt hur staden skulle se ut och kännas. Jag har ju rest dit regelbudet under hela mitt liv, men sedan blev det ett glapp på många år.
Staden har definitivt blivit mer modern när det kommer till urvalet av butiker, kaféer, barer, restauranger osv.
En sak jag genast reagerade på är hur mycket de satsar på inredningen i varje kafé och restaurang. De tänker mycket på detaljerna, färgerna, möblerna, strukturerna och atmosfären.

Nu har jag inte varit lika flitig med att ta bilder på allt, men lite har jag att visa er :)

Det finns en kedja som heter Double Coffee i Riga, motsvarar väl Espresso House här i Sverige, och man hittar dem precis överallt. Skillnaden är att de serverar riktig mat där, alltså varmmat. Deras meny är väldigt bred med en massa olika sallader, soppor, pizzor, tillbehör, kött-, kyckling- och fiskrätter, för att inte tala om desserter och drycker.
Man kan gå hit både om man vill ta en fika eller om man är hungrig och vill äta ordentligt.
Inredningen tycker jag är det som är det mest speciella där och något som skiljer sig från våra kaféer väldigt mycket. Atmosfären är skön, avkopplande och inspirerande. Utseendet kan variera beroende på vilket av kaféerna du besöker och ha olika tema. Jättemysigt!

Här är Double Coffee Manhattan.
Bilden förmedlar dock inte känslan och hur fint här egentligen är.

Till förrätt blev det lite annorlunda sallad med riven ost, ägg, vitlök och tomat.
Hur gott som helst och helt i min smak!
Men ett matställe jag måste rekommendera i Riga är Lido. Det är väldigt populärt och välbesökt av såväl lokalboerna som turisterna. 
På Lido kan man välja mellan många olika maträtter och tillbehör och kombinera precis som man själv vill. Det är tre våningar som erbjuder live musik, otroliga bakelser, mat och en riktigt skön miljö. Utanför restauranghuset finns karuseller, försäljning och en massa annat kul för både stora och små.

Ett annat kafé vi fika på som ligger i köpcentret Alfa hade hur mycket bakelser som helst och gott kaffe, minns tyvärr inte namnet.

Underbart söt inredning, man kan inte bara gå förbi här, utan måste bara in och ta en kopp kaffe och en kaka :)
Den obligatoriska koppen double espresso som jag beställde på ett kafé i köpcentret Stockmann, fick jag serverad på ett sätt jag gillar. Tillsamman med en supergod maräng och ett glas vatten. Kan man begära nått mer?
Stockmann är för övrigt ett köpcentrum värt att besöka. Här finns mycket märkeskläder, design inredning och även en stor biograf.

Det finns även färskpressad juice att köpa i princip överallt. Denna är av grapefrukt.
Minst en sån om dagen blev det. Vitaminpåfyllning! :)

En efterrätt som de hade på Double Coffee blev jag helt lyrisk över! Har inte ätit den tidigare men här passade jag på att äta den ett par gånger :)

Jordgubbssoppa med vaniljglass och mynta (myntan är inte med på bilden för den är redan uppäten)
Så himla god!! Väldigt frisk, läskande och lagom söt. Denna ska garanterat göra hemma och då lägger jag givetvis ut receptet på Foodelicious.se
Det slank även ner en New York cheesecake under dagarna där.. :)

Smakade annorlunda eftersom den är gjord på en annan typ av ost men god var den!


1 kommentar:

  1. Då tar vi och bokmärker din guide då, om vi kommer dit till våren är den ju perfekt!
    Vi ser verkligen fram mot receptet på jordgubbssoppan, låter och ser smarrig ut!

    SvaraRadera