20 september 2011

Ägg är genialiska

Något som aldrig får lov att ta slut i mitt kylskåp är ägg. Jag har alltid ägg hemma, alltid. Vet inte vad jag skulle ta mig om jag en dag öppnar min kyl och ser att det är tomt i ägghållaren.
Nej, nu överdriver jag lite.. :)Visste du att ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel? Förutom C-vitamin innehåller det i princip alla andra vitaminer och även en mängd andra näringsämnen.
Ägg är ett sådan genialiskt livsmedel, som både kan vara en räddare i nöden och bidrag till ofattbart många maträtter och bakverk.

Det tar inte mer än några minuter att koka ägg och sedan kan man äta det som mellanmål eller till frukost.
Ännu mindre minuter tar det om man kokar upp vattnet i en vattenkokare, häller över det i kastrullen, sätter på spisen och lägger i äggen. Vips så har du ett utmärkt mellanmål!
När jag skriver "räddare i nöden" syftar jag också på de gånger äggen i kylen omvandlas till en snabb middag i form av omelett, matpannkaka eller vändsteks i pannan helt enkelt.

Skulle jag skriva om alla maträtter och bakverk ägg kan användas till skulle det ta hela dagen (minst) och ingen skulle orka läsa det ;)
Men några favoriter som är enkla och relativt snabba kan vara är värda att nämna..

Paj är nog det första jag tänker på i matväg när det kommer till ägg. Det flesta pajerna gör man en äggstanning till för att binda ihop fyllningen.
En riktigt god paj jag kan rekommendera till er som ännu inte testat den är denna:

Italiensk broccolipaj. Väldigt fräsch med alla grönsaker!
Många gillar sallader till lunch eftersom man inte känner så "tung" och "sömnig" av dem. Dessutom är sallader enkla att förbereda och ta med i lunchlådan.
Koka ägg till salladen och gör den ännu mer mättande och nyttig.

Kräftsallad med couscous
En äggsallad gjord på kokta hackade ägg är jättegott och går fort att göra. Äggsalladen kan man äta på en smörgås, ett knäckebröd eller hur man nu vill.

Smörgås med äggsallad

Istället för att koka ägget i sitt skal kan man pochera det. Dessa ägg kallas ofta för Förlorade ägg eller Ägg Benedict. Det går utmärkt att ha dem i salladen eller till frukosten.

Förlorade ägg
Förutom all mat som innehåller detta livsmedel ingår det i stort sätt i alla möjliga bakverk.
Man kan lätt som en plätt svänga ihop en smet till muffins eller kladdkaka, göra en snabb deg till sconesen eller mixa ihop denna goda chokladmoussen.

3 kommentarer:

  1. I vår kyl finns det alltid ägg, känner igen oss lite i det du skriver faktiskt:) Men det är ju verkligen det perfekta snabba mellanmålet, eller till en god omelett på kvällen.

    SvaraRadera
  2. Precis så är det! Min kyl måste också innehålla ägg. Helst jättestora. Äter minst ett ägg per dag. Å va mkt goda recept du har - Love it!!

    SvaraRadera