16 juni 2011

Doften av nybakat bröd

Det finns nog inget godare än doften av nybakat som sprider sig i hemmet. Speciellt nybakat bröd! Den doften ger en så mysig och hemtrevlig känsla...

Mjukt och gott bröd som man kan bjuda på till midsommar

Idag på Foodelicious.se kan ni hitta receptet på Focaccia med rödlök och rosmarin. När jag bakade detta brödet frös jag in ungefär hälften, eftersom det blir en stor limpa, som jag nu kan ta fram och köra snabbt i mikron för att det ska kännas som nybakat igen.
Det är ett bröd som passar väldigt bra till maten, t ex till pasta, soppa, sallad eller till plockmaten.
För ett tag sedan bakade jag Focaccia fast med andra smaker, nämligen oliver och soltorkade tomater. Se receptet här.

Ett annat favoritrecept är yoghurtbaguetter, som jag bakar ganska ofta. Perfekt att skära i skivor och servera när man har gäster. Se receptet här.
Jag är absolut ingen expert på att baka bröd och började baka bröd lite mer regelbundet för ca 2 år sedan. Men under denna tid har jag ändå lärt mig en del, framförallt de gånger då resultatet inte blivit som jag förväntat mig..
En sak som är säker i alla fall är att ju mer man bakar ju mer förstår man sig på processen. Det är faktiskt inte så svårt som det kan låta ibland.

Här är några av mina tips:

  • Se upp med att ha för varm vätska som du rör ut jästen i. Är vätskan för varm dör jästsvamparna och degen kommer inte jäsa och därmed växa i storlek
  • Använder du kallare/svalare degvätska får degen jäsa extra länge
  • Degen behöver lite värme för att jäsa fint. Ställ inte degen där det kan vara drag eller blåsa kallt
  • Om du kalljäser degen i kylen över natten, låt den stå framme i rumstemperatur i 30-60 minuter innan du bakar ut det
  • Använder du maskin för att knåda degen, kör då inte på för hög hastighet
  • Bakar du baguette och vill ha den lite segare i konsistensen knådar du den länge. Använder du maskin så kör på medelhastighet i ca 10 minuter.
  • Underskatta inte saltet i degen. Annars är risken att brödet inte smakar nått. Salta i slutet av knådningen
  • Spruta in lite vatten med blomspruta i ugnen mot slutet av gräddningen för att ge brödet en knaprig yta
  • Förvärm plåten som brödet ska bakas på
  • Låt brödet svalna på galler efter gräddningen under en handduk

3 kommentarer:

  1. Bra tips, tack! Härlig bild på rödlöksbrödet!

    Ha en skön helg,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  2. Focaccia gjorde jag ofta förut, det är ju SÅ gott! Får nog ta och baka det snart igen! Vilken fin blogg du har <3

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket Alexandra! Vad roligt att du tycker det!
    Vilken smarrig mat du lagar och skriver om på din blogg :)

    SvaraRadera