28 juli 2011

Min powerfrukost

Att äta varierad mat är väldigt viktigt för mig eftersom jag dels lätt tröttnar på samma smaker och dels försöker äta olika råvaror för att få i mig alla vitaminer och födoämnen.
Men en sak jag sällan tröttnar på är att äta samma frukost dag in och dag ut.

Idag efter träningen laddade jag med en ordentlig frukost fylld med vitaminer, antioxidanter och proteiner. En frukost som mättar bra och som jag kan stå på länge.
Nu under bärsäsongen på sommaren försöker jag äta så mycket färska bär jag kan och blandar i de i min vanliga frukost.


Den obligatoriska skålen med yoghurt,krossade linfrö, gojibär, valnötter, kanel och idag med honungsmelon, hallon och jordgubb. Till denna vitaminbomben blev det löskokt ägg, apelsinjuice och en kopp grön te.
Fräckaste äggkoppen :) Älskar den!
Favorit koppen att drick te ur varje morgon. Den är stor, bekväm och väldigt söt.
Nu när det är sommar och semestertider blir det nog en hel del "äta-ute" inlägg här på bloggen.
Ikväll blir det middag ute med vänner på JP´s, en bar & restaurang som har bra mat för väldigt rimliga priser. Dem har en underbart god hamburgare och smarriga BBQ glaserade babyribs. Funderar fortfarande på vad jag ska välja ikväll.
Men en sak som är säker är att det blir ett glas rött till maten, eller två.. ;)

26 juli 2011

Ätit gott på Di Penco

Det är så skönt att vara ledig, hemma i Sverige. Vädret kanske inte varit det bästa hitintills men det låter jag inte mig påverkas av så mycket. Jag tycker att man alltid ska försöka göra det bästa av allt.

Just nu sitter jag och tittar på Leila Bakar och blir sugen på att baka nått gott jag med. Det kanske blir nån kaka eller en god dessert med choklad senare.

Igår åt jag och min man lunch på Di Penco. Det är en restaurang som serverar fantastisk Italiensk mat och är väldigt kända för sin färska pasta. Många äter där på lunchen och de har även delikatessdisk där man kan köpa med sig allt från parma skinka till pestosås.
Jag valde en urläcker antipasto tallrik som både mättade och tillfredsställde smaklökarna perfekt.


På tallriken var det två olika salami, parma skinka, pesto, oliver, taleggio ost, kronärtskocka och soltorkade tomater.


Min man valde en av dagens pasta med salami, tryffelsås och parmesanost.
Helt underbar mat har de där. Vi ska absolut dit igen under semestern, då jag jag försöka få lite bättre bild på pastan också ;)

22 juli 2011

Makalösa cupcakes

Cupcakes har verkligen blivit konstnärsarbete för vissa amatörbagare och konditorer. Man kan hitta mängder av bilder på otroligt vackra, kreativa och unika cupcakes.
Vissa är ju till och med nästan för avancerade att äta :)
Sedan får de ju gärna vara goda också, smaken är ju viktigt den med.

Här är några av det mest fantastiska cupcakes jag sett. Riktiga konstverk!

Så flickig och fin. Denna passar utmärkt på bröllopsdagen.

Jättesöta! Orio r inte min grej men dessa var ju för gulliga :)

Häftig idé! Ser ut som en blomma

Underbara färger och petig design. Snyggt!

Så enkelt men ändå så fint och perfekt!

Supergulligt till barndop eller kalas

Dessa ser verkligen goda ut. Som små delikata pajer.

Hur coola är inte dessa?? 

Ett kreativt sätt att använda jordgubbar på, va?

En sån klänning vill jag ha. Haha! :)

21 juli 2011

Matlåda till lunch

Jag tillhör den kategorin människor som alltid har lunchlåda med mig till jobbet. Men det har inte altid varit så. När jag bodde hemma brukade jag äta ute på luncherna och då jag jobbade precis i centrum hade jag en massa matställen att välja mellan.
På den tiden kunde jag inte laga mat och samtidigt ville jag ut på lunchen istället för att vara kvar på jobbet.
Det blev mycket snabbmat som hamburgare och falafel eller kebab.



När jag senare flyttade till egen lägenhet var jag mer eller mindre tvungen att lära mig laga mat. Dessutom ville jag imponera på min pojkvän (mannen jag idag är gift med) och gjorde mitt bästa med att lära mig koka potatis, göra såser, använda kryddor och tillaga grönsaker.
Alla börjar ju någonstans och jag var faktiskt aldrig intresserad av matlagning som ung.

Lunchlåda för mig fungerar bäst idag. Då kan jag äta precis det jag är sugen på, jag vet exakt vad jag stoppar i mig och jag vet att det är gott. Sen har finns det inte någon vettig mat kring mitt jobb heller.
För mig är det inte alls ansträngande att fixa lunchlåda heller. I frysen har alltid olika maträtter i portionsförpackningar som jag kan välja mellan eller så tar jag resterna från middagen kvällen innan. Det är heller inte speciellt tidskrävande att fixa en sallad på färska grönsaker och det man har i kylen, så som kräftor, skinka, ägg, tonfisk, stekt kycklingfilé mm.

Fisksoppa på kokosmjölk
Att göra storkok med t ex köttfärssås, grytor, soppor och gratänger är ett enkelt sätt att se till att man alltid har mat i frysen. En bra idé är också att göra riktigt många köttbullar eller pannbiffar som du fryser in och sedan tar med till jobbet tillsamman nått tillbehör.

Brukar ni äta ute på lunchen eller tar har ni också med er matlåda?

20 juli 2011

Sommarens fräscha och svala matvanor

Under sommartiden förändras alltid mina matvanor en aning.
Då äter mer än gärna kall mat som fräscha sallader, olika typer av plockmat, frukter och bär. Men under vinterhalvåret föredrar jag varma maträtter, gärna lite mäktigare, så som mustiga grytor, ostiga gratänger och typ allt som kan tillagas i ugnen. På vintern kan jag inte äta sallader, för jag fryser bara ännu mer då och de mättar inte lika bra som på sommaren.

En plocktallrik på tandpetare med salami- och ostspett, os-t och olivspett, svart vinbärsskinka- och ruccolaspett och ädelost.
Men när det är varm ute vill jag inget hellre än att vara utomhus så mycket som möjligt. Då vill jag inte att maten ska ta lång tid att göra och den ska helst vara så okomplicerad som möjligt.
Att grilla ute är bland det bästa med sommaren och då är det perfekt med en massa kalla tillbehör som potatissallad, grillad ost, sallader och kalla såser.

Avokado fylld med en röra på tomat, gräslök och lite lime, toppad med en dillkvist
Just potatissallader älskar jag på sommaren. Självklart hemmagjorda.
Man kan variera innehållet efter smak och beroende på vad den ska serveras till. Min absoluta favorit potatissallad och den jag gör oftast innehåller förutom potatis även paprika, gröna oliver, rödlök, tomat, basilika och fetaost. Men denna salladen blir inte komplett utan den fantastiska dressingen på olivolja, dijonsenap och balsamico.
Makalöst gott!

En annan storfavorit på sommaren är skaldjur. Älskar skaldjur!
Räkor, scampi eller kräftor har jag alltid hemma och gör antingen sallad, en krämig pasta eller macka med dessa.
Kan tipsa er om ett supergott recept jag gjorde förra sommaren som verkligen gick hem. Nämligen mini-ostpajer med kräftor, självklart med västerbottenost som passar så bra till just skaldjur.
En riktigt god förrätt eller en lättare måltid.

18 juli 2011

Delikatesser, skaldjur och klassiska rätter på Franska Rivieran

Efter ett par underbara dagar i Lyon körde vi ner till Franska Rivieran för att njuta av lite sol och bad. Här finns det mycket italiensk mat och italienska restauranger och det är nog så eftersom Italien ligger så pass nära.

Vi bodde i vackra Nice och det var perfekt att avsluta resan där.
Runt Nice finns det en massa härliga småorter att besöka. Antibes (uttalas: "Antib") är en underbar liten stad med sandstrand och fint vatten.
I Nice är det stenstränder och mycket vågor i vattnet men det gick att bada trots det och det var hur skönt som helst.

Promenade des Anglais är den otroligt långa och promenadvänliga strandgatan och där varierar det mellan privatstränder och offentliga stränder. På morgonen eller tidigt på förmiddagen kan man se många motionera längst kusten.
Det är mycket turister i Nice med en hel del blandade nationaliteter men även många besökare från andra städer i Frankrike.

Nu till maten...
Precis som de övriga städerna vi besökte i Frankrike finns det caféer, barer och restauranger precis överallt i Nice.
Precis utanför vårt hotell fanns det ett stort café som hade frukostmeny. De öppnade väldigt tidigt på morgonen och där fanns alltid gott om matgäster.
Vi njöt av en fräsch macka första morgonen i Nice och deras klassiska frukosttallrik dagen efter som bestod av croissant, baguette, smör, marmelad, apelsinjuice och kaffe.

Första morgon startade jag med en club sandwich och min man åt en baguette med ost och skinka.
  
En av dagarna promenerade vi ganska långt och den långa promenaden tog oss ända till Nice båthamn. Runt hamnen fanns det en hel del fina restauranger som serverade en massa läckerheter från havet. Vi satte oss på uteserveringen (självklart) och hade en suverän utsikt mot vattnet med alla fina båtar och lyxiga yachts.

Jag tog en "seafood salad" som innehöll musslor, räkor och väldigt mycket bläckfisk. Den var väldigt fräsch och god och jag bara njöt av stunden :-).
Skaldjur finns det gott om på menyerna där och även pizza. Måste säga att pizzorna är riktigt fina i Frankrike. Det var något jag inte skulle gissat.
På en restaurang serverades pizzorna i halvor, det var en enorm pizza som delades i mitten och räckte bra till en person.

En halv pizza med tomatsås och musslor, utan ost, men även smaksatt med vitlök och persilja. Ganska ovanligt för oss att pizza görs utan ost men den saknades faktiskt inte på denna underbart goda pizza.
Givetvis kunde inte min man åka härifrån utan att ha ätit Escargot! Sniglar i skal gratinerade med vitlök och persilja.

Det blev även en stor tallrik skaldjurspasta för mig en kväll. Här snålas det verkligen inte med skaldjuren. Olika typer av musslor, mini-bläckfiskar och stora räkor fyllde ut denna pastarätten till max!
En av mina måsten att prova i Frankrike var löksoppa. En riktig klassiker! 
Jag har tittat på receptet på denna soppan många gånger och har till och med sparat det, men ändå har det ännu inte blivit av att jag lagat den hemma.
Men detta ska det bli ändring på! Nu när jag ätit den och dessutom i självaste Frankrike måste jag säga att den löksoppan är en riktig smakupplevelse.

Löksoppa med ostgratinerade baguetteskivor. Åh så gott!
En annan rätt som både jag och min man ville äta i Frankrike var Foie Gras, anklever. Det är en av det franska kökets största delikatesser.
Vi åt det vid två tillfällen och det var verkligen utsökt!

Här serverades Foie Gras med rostat bröd, gourmetsalt och krossad svartpeppar.

Och denna gången med rostat bröd och gelé tillsammans med en liten sallad. Fantastiskt gott!
I Nice finns det ett jätte mysigt och smalt stråk mellan höga byggnader där det är fullt av småbutiker och matställen. Här kan man köpa allt från kläder och skor till heminredningsprylar. 
Här fanns även några riktigt genuina matställen där man kunde äta en del traditionella rätter.
Socca är en tunn pannkaka på kikärtsmjöl och folk stod på kö för att få beställa denna maträtten.

De sålde även accra som är små friterade bollar fyllda med fisk. Väldigt mäktigt men gott!
Då var detta det sista inlägget i serien om vår Frankrike-resa. Den var helt fantastisk och jag är verkligen glad att vi valde att ta oss till alla dessa underbara ställen, äta all denna smaskiga mat och träffa alla trevliga människorna där.
Det är definitivt inte sista gången vi besöker Frankrike. Jag är inte mycket för att besöka samma platser två gånger men hit kommer vi definitivt att återvända om några år.
Men innan dess har jag andra platser på jorden jag vill uppleva! 
Visst är det underbart kul och spännande att resa? Jag älskar det!

15 juli 2011

Matupplevelser i Lyon del 2

En morgon i Lyon var vi ute och promenerade och letade samtidigt efter ett bra frukostställe. Vi ville äta en macka och hittade ett charmigt och mysigt bageri café som var ett riktigt bra val.
Det visade sig vara ett populärt bageri dit många lokalbor går för att handla sitt frukostbröd och sina baguetter till maten.

Massor av baguetter, men även fyllda mackor och bakelser.
Jag valde en välfylld baguette med kyckling, bacon och ruccola
Kvällsmaten äts ganska sent i Frankrike, i alla fall om man tittar på restaurangbesökarna. Där finns det inget som heter "köket stänger kl 22".. Fransyskorna beställer tunga kötträtter, pastarätter och annan mat utan att blinka fast klockan visar runt tolvslaget.
Givetvis kan jag inte besöka Frankrike utan att äta Entrecote! Det är min favoriträtt när det kommer till kött. Jag åt Entrecote två gånger under resan, en gång i Lyon och en gång som min sista maträtt i Paris innan vi åkte hem.

En saftig köttbit precis i min smak!
En annan, för mig, klockren maträtt som fanns på menyn i vissa restauranger var charkuteritallrik. Den fanns med bland förrätterna men räckte bra som lunch för mig! Lite lättare mat är perfekt mitt på dagen när det är riktigt varmt.

Två olika salami och lufttorkad skinka, pickels, syltade lökar och en skiva smör till baguetten man fick till.
Sen var det ju det där med sötsakerna igen! :) Man kan ju bara inte låta bli att mumsa på alla läckerheter som säljs precis överallt. Något jag längtade efter att äta var Eclair med chokladkräm.
Eclair fanns både i vanlig storlek och i "petit". Den var riktigt god och smakade mycket choklad. Det är ju det där med kvalitet igen som fransmännen alltid satsar på. Det både syns och smakar!

Hur läcker är inte denna?! Helt perfekt!
Tartletter är ju en annan bakelse som säljs i varje bageri, café och matbutik.Fyllda med en perfekt vaniljkräm och toppade med antingen hallon eller jordgubbar. Sedan fanns det ju även citronmaräng tartletter, jag ville verkligen testa en sådan men det blev aldrig av. Får väl baka sådana hemma istället och låtsas att jag är i Frankrike när jag äter dem :)
Pain au chocolate åt jag massor av, fick aldrig nog av dem!

Denna tartlett är med hallon och cafét är en kedja som finns på många ställen i Frankrike, "Brioche Dorée".
Fika och energipåfyllning en eftermiddag i Lyon.
Hallontartlett och en Pain au chocolate tillsammans med en god espresso.
Det fanns så många underbara bakelser, mer än vad man orkar trycka i sig på en semester. Det är ju trots allt ett land som bland annat är känt för just bakverk och sötsaker.
Avslutar detta sista inlägg om Lyon med en bild på ovannämnda.

Bara till att välja och vraka :)

14 juli 2011

Matupplevelser i Lyon

Då ska jag fortsätta berätta om semestern i Frankrike jag nyss varit på!
Efter dagarna i Paris begav vi oss mot Lyon, den andra största staden i Frankrike som också är känd för sin fantastiska mat. Ett klockrent val för mig ju ;)

Lyon är två timmar med tåg från Paris, supersmidigt och jag kan verkligen rekommendera att åka dit. Staden är så vacker, delas av en lång flod som svänger genom Lyon och har ett skönare lugn i jämförelse mot huvudstäder.
Det finns mycket berg, väldigt höga sådana så motionen får man gratis där. Och det är verkligen värt ett besök upp i alla trapporna och vägarna i bergen för utsikten är makalös.

Maten i Lyon var riktigt bra, precis som förväntat. En väldigt populär rätt i Lyon (mer i Lyon men även i övriga Frankrike) var musslor. Man beställer i en stor kastrull med kokta musslor och det finns en mängd varianter att välja mellan, som vinkokta musslor, musslor i grädde, vitlök och persilja, curry kryddade osv.
Det var väldigt många som beställde detta på restaurangerna, vilket inte är konstigt alls då maträtten var väldigt god och kostade mellan 11-15 euro beroende på restaurang och vilken smak man valde.

En kastrull med 500 gram musslor i vitt vin
Till musslorna serveras alltid pommes, något som serveras till många maträtter.
Ni får ursäkta bildkvalitén på vissa bilder från semestern, men min kamera började krångla en hel del så jag fick ta vissa bilder med min mobil.

En annan galet god musselrätt som jag åt var gratinerade musslor med vitlök, persilja och olivolja. Det var en av dem absolut godaste rätterna jag åt i Frankrike. Så mycket smak och musslorna var riktigt stora!

Bilden är dålig men jag kan lova er att detta var sååå gott!!!! Och mycket fick man!
Skaldjur och mat från havet är populärt i Frankrike och en riktigt fin restaurang vi besökte i Lyon serverade fylld bläckfisk som min man tog. Den var fylld med vit fisk, potatismos och vitlök bland annat.

En stor portion, precis som alla portioner är i Frankrike. Till den fyllda bläckfisken fick man ruccolasallad och lite andra grönsaker till. Det räckte gott och väl.
Jag tog ankan! Den godaste ankan jag ätit! Den var väldigt saftig och smakfull och serverades med "Orange carrot sauce"som var helt sagolik och jag skrapade upp varenda droppe.

Mör och saftig anka med den godaste såsen någonsin! Till detta fick jag en ostig pastagratäng.
Efterrätter blev det också ibland, när man orkade..!
Något jag ofta saknar på restauranger i Sverige är färska frukter. För ibland är jag helt enkelt inte sugen på en mäktig efterrätt utan vill ha något fräscht och lätt.
Jag beställde färska jordgubbar med vispgrädde efter en av måltiderna. Det satt som en smäck!

Lite väl mycket kanske för en person, men perfekt att dela på!

Mellan måltiderna var vi ute och upptäckte staden till fots. Vi hade tur med vädret då det var inte för varmt och soligt. Perfekt för att gå mycket. Men vi drack väldigt mycket vätska och ibland i form av kaffe.
Säger man bara att man vill ha kaffe får man en espresso :) Detta fastnade vi för, de var så goda och vi behövde inte sitta länge för att dricka upp den.

Krämig och god espresso som ger energikick! :)
 
På eftermiddagen eller kvällen blev det ibland en god drink! Det är ju trots allt semester! :)

Mojitos är väldigt populära där borta och man kan se hur många som helst dricka dem. Fyllda med massor av mynta och lime! MUMS!

Det blev ju mycket mat i Lyon så jag får dela upp detta i två inlägg tror jag. Nästa inlägg blir då med ännu mer av den goda maten vi åt där! Åh vad jag längtar tillbaka... :)

12 juli 2011

Paris i mitt hjärta

Paris är en jätte vacker stad med hur mycket som helst att uppleva, se och smaka. Vi var i Paris totalt fyra nätter och givetvis kunde vi inte hinna med att se allt vi ville. Men det är redan bestämt att vi ska tillbaka dit över en långweekend inom en snar framtid eftersom vi verkligen blev förälskade staden.

Att få se Eiffeltornet med egna ögon var nästan överväldigande. Det är en otrolig skapelse och jag kan definitivt förstå varför den är så populär. Det var galet många turister där precis hela tiden. Vi ville först gå upp i tornet men kötiden är ca 1-2 timmar och med 33 grader varmt ute hade vi inte lust att stå och köa.
Det räckte bra att se det och få stå under det och inspektera.


Det var otroligt varmt i Frankrike när vi var där och det gick åt väldigt många flaskor vatten för att orka promenera så mycket som vi gjorde, och självklart drack vi mest franska Evian :-).

I fontänerna var det många som svalkande av sig och doppade fötterna.

Här passar vi på att fota det gigantiska museet Louvre i Paris.
Jag åt en hel del sallader i Frankrike och det var det första jag åt i Paris till lunch på en jättefin restaurang på Champs-Elysees, ett av många shoppingstråk med massor av caféer och restauranger. Salladerna i Frankrike är väldigt stora så man blir verkligen mätt och samtidigt är det avsvalkande i värmen.

Supergod sallad med bl.a. gravad lax, oliver och grapefrukt. Superfräsch!!

I Frankrike är Pizza populärt och serveras på många restauranger. Min man, som älskar pizza, åt detta vid flera tillfällen. Pizzorna är stora, välfyllda och väldigt smakfulla.

Klassisk god pizza med ost, skinka och champinjoner.



Det blev givetvis även några efterrätter när sötsuget kom efter maten. Tiramisu är också en vanlig efterrätt på menyerna. Denna var bland den godaste jag ätit, riktigt krämig och smakrik.

En smaskig portion Tiramisu!
Överallt och på i stort sätt varje gata kan man hitta konditorier och små caféer som serverar delikata och alldeles underbara bakelser och kakor. 
Jag har en favoritbakelse som jag alltid äter när jag besöker mitt hemland, Lettland. Det är en hjärtformad smördegsbakelse som är hård och söt. Så god!! 
Gissa hur glad jag blev när jag såg att denna såldes i varje konditori i Frankrike!? I Frankrike kallas denna underbara smördegsbakelse för "Palmier".

Den är tillräckligt stor att dela på! Mums!!
 Macarons är ju en fransk klassiker och säljs på väldigt många ställen i Paris. De finns både i "petit" (mini-små), mellanstora och även i modell större.
Vi köpte givetvis och njöt av dem! De var riktigt goda.

I mängder olika smaker och färger


På bakgatorna, alltså de gator som ligger utanför de centrala, finnes frukt- och grönsaksbutiker. Där säljs det mängder av olika färska läckerheter av god kvalité. Här och på små marknader runtomkring handlar många av lokalborna till kvällens middag.

 

Mycket är närproducerat och råvarorna som fransmännen använder är väldigt fina. De smakar mycket mer och är väldigt fräscha, vilket gjorde att jag beställde sallad mer än gärna flera gånger under semestern.
Hade jag bott i Paris så hade jag handlat i dessa butiker hela tiden! :)