31 december 2011

Gott nytt 2012!!!




Gott nytt år kära läsare!

Jag önskar er ett fantastiskt 2012!!!

28 december 2011

Revben till nyår

Först och främst vill jag välkomna alla nya besökare! Vad kul att så många nya hittat till min blogg :-)
Hoppas ni hittar en massa inspiration, tips och trevlig läsning.

På Foodelicious.se letar väldigt många efter nyårsrecept och inspiration. Det syns på statistiken och på sökorden. Ett av dem populäraste sökorden på receptsajten just nu är revben.



Det är ju faktiskt en av mina absoluta favoriträtter när det kommer till kött. Alla olika marinader och glaze man kan gör får det ju att vattnas i munnen på en.

Min favorit just nu är en fantastiskt mangoglaze som jag inte kan få nog av. Den är sååå god och jag kan verkligen rekommendera den för alla som gillar ett lager smakrik glaze på sina revben eller kamben (baby back ribs).
Man kan också köpa tjocka revben och långkoka dem så köttet blir alldeles mört och supersaftigt. Här är ett recept på tjocka revben med underbara smaker som apelsin och kanel.

27 december 2011

Bakad potatis på mitt vis

Hoppas ni har haft en trevlig jul och en skön helg!
Juldagarna flög förbi snabbt tyckte jag. Det blev mycket och god mat, en massa snacks och trevligt sällskap.

Nu är det countdown till nyårsafton och jag måste verkligen börja skriva ner vad jag vill göra för mat till min nyårsmeny. Funderar på en massa olika smårätter denna gången. Har oftast kört på tre eller femrätters (!!) men i år känner jag för att ställa fram flera tappasrätter istället som man kan plocka av under nyårskvällen.
Måste bara sätta i gång och skriva en lista vad och sedan en inköpslista till mataffären.

Något jag inte ätit på ett bra tag som jag helt glömt bort är bakad potatis. Det är ju verkligen gott! Dessutom enkelt att göra.
Min tjejkompis bjöd mig på det för ett litet tag sedan och ända sedan dess har jag gått och tänkt att jag själv måste laga det där hemma.
Så jag gjorde min egen klassiska favorit, med kräftor, en massa hackad rödlök och romsås. Så otroligt enkelt och så väldigt gott!

Bakad potatis
Ni måste testa detta om ni redan inte gjort det. Ett glas vitt vin till är heller inte fel! Välj ett som passar bra med skaldjur.

Passar på att uppmärksamma er om att det är mellandagsrea i min inredningsbutik Kökshem.se där ni kan handla inredning online . 
20 % rabatt på allt i butiken och gäller t.o.m. 30 dec. Så passa på att lägga en beställning senast på fredag! Rabatten dras av i kassan.

23 december 2011

Min jullista 2011

Har ni gjort er jullista för 2011 ännu? 
Jag har nu gjort min lilla jullista :-)






Julmust - Glögg Glögg kan vara gott ibland, men julmust dricker jag fler gånger under jultiden


Priskorvar - Köttbullar Helt klart köttbullar! Hur gott som helst!


Pepparkakor - Lussebullar Jag är inte överdrivet förtjust i lussebullar. Men pepparkakor kan jag äta hur många som helst. 


Sill - Lax Älskar lax i alla former! Men jag har även lärt mig tycka om sill på senare tid.


Revbensspjäll - Janssons frestelse Lätt val! Revbensspjäll väljer jag nog framför vad som helst i matväg. 


Ris a la malta – Risgrynsgröt Min svärfars Ris a la malta är fantastiskt god och den längtar jag verkligen till!


Polkagris - Ischoklad Ända sedan jag var barn har jag kunnat smälla i mig obegränsat antal ischoklad. Stackars mage!


Hemma - Borta Vi firar nästan alltid jul hos min mans föräldrar. Mysigt och där samlas hela familjen.


Få - Ge Älskar att ge presenter till mina älskade! 


Plastgran - Riktig gran Har plastgran där hemma. Skulle älska att ha riktig gran men det är för mycket jobb med den.

22 december 2011

Goda muffins till långfrukosten

Idag har jag lagt upp ett nytt recept på muffins på matsajten Foodelicious.se. Det är inte direkt ett traditionellt muffins recept eftersom detta recept på muffins innehåller b la rågmjöl och vetekross. Det är en nyttigare variant på muffins som jag valt att kalla brunchmuffins eftersom jag tycker att de passar bra till långfrukosten på helgen men även som mellanmål.

Brunchmuffins
Den tunt skivade bananen rostas i ugnen och tillför precis lagom mängd sötma till dessa goda muffins. Smeten är blandad med hasselnötter som grovhackats.
Hur gott som helst!
Dessa goda muffins är perfekt att njuta av till frukosten på juldagen eller annandag jul om man fortfarande vaknar mätt dagen efter julafton ;-)

19 december 2011

Läckra nyårsrecept & 15 % rabatt!

Då är fjärde advent förbi. Alla fyra ljus är tända och det är bara några få dagar kvar till julafton nu.
Men ingen snö i sikte här nere ännu.. I jämförelse med de senaste åren har denna vintern varit mild. Men liiite snö, sådär 1-2 cm, hade ju varit mysigt till helgen :-)

Om julafton snart är här betyder det att nyårsafton bara är runt hörnet och har man inte börjat planera vad man ska äta än kan det vara en bra idé att börja fundera på det nu. För om några dagar när det är jul har man fullt upp med familj, släkt, julklappar, julbord, matsmältning och diverse lekar runt julgranen.
Sen är det faktiskt bara några få dagar som kallas för mellandagarna och de kommer garanterat flyga förbi utan att man märker det. Och då helt plötsligt är 2012 här!
Klart ska det nya året firas och det ska firas med god mat.


Planering är A och O för en lyckad fest. Då slipper man onödig stress och otrevliga överraskningar. Behöver du hjälp med att planera festen kan du hitta bra tips för en lyckad fest i en artikel jag skrivit på Foodelicious.

Vill ni duka bordet med nya fina bordtabletter får du som läser min blogg just nu 15% rabatt på alla bordtabletter på Kökshem.se om du anger rabattkoden: delikata recept i kassan!
(erbjudandet gäller t.o.m. 27/12 och kan inte kombineras med andra rabatter).

Parmesankorgar med kräftor och lime aioli

Nu är även menyerna med läckra nyårsrecept klara och finns på Foodelicious för dig att ta del av och inspireras av.
Jag har satt ihop 3 olika menyer till nyår, beroende på vilken typ av middag man planerar. Den enkla nyårsmenyn är för den som inte vill göra något komplicerat eller stort. Den lyxiga nyårsmenyn har några fler rätter och lyxiga ingredienser.
Nyårsmenyn De Luxe  passar bra om man vill sitta längre vid matbordet och njuta av läckra rätter och småplock.

16 december 2011

Äntligen fredag!

Så skönt att det är fredag!
Jag älskar fredagar eftersom det dels betyder att det är fredagsmys dels för att två sköna helgdagar väntar på mig vilket innebär lååånga frukostar. Även om jag aldrig är helt ledig, så är tempot lugnare.
Tänkte laga hemgjord hamburgare ikväll. Det är så gott!



Nått i denna stilen får det bli, med en massa skivad lök, knaprig bacon, sallad och en egen hamburgaredressing. När jag första gången gjorde denna dressingen visste jag att jag aldrig skulle köpa hem färdig dressing på flaska någonsin igen. Detta receptet slår allt!
Visst behöver man ha flera ingredienser hemma i kylen men när man väl köpt dem så håller produkterna länge och dessutom är det bäst för din egen skull att äta hemlagad hamburgare regelbundet ;-)

15 december 2011

Rädda barns liv med nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEFkan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt att bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.
Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.
Foto:UNICEF

14 december 2011

Saftiga lussebullar med eller utan kesella?

Har ni ätit lussebullar än? Eller kanske min fråga borde vara hur många lussebullar har ni ätit?
Jag själv har hunnit med några stycken. Både blivit bjuden på jobbet och de jag själv bakat.
Detta recept på lussebullar använde jag även förr året och de blir sååå goda!



Det går mycket snack om man ska baka bullarna med eller utan kesella.
Eftersom alla vill ha saftiga lussebullar är det många som söker efter recept med kesella som ska ge ett saftigare deg och fina bullar. Andra som söker efter ett bra recept som inte innehåller kesella men som ändå ger saftiga lussebullar.
Jag använder kesella i mitt recept. Orkar inte krångla till det och kör helst på ett recept jag redan testat tidigare och vet att resultatet blir mumsigt!

Hur gör ni? Använder ni kesella eller sitter ni på ett bra recept utan?

12 december 2011

Skriver nyårsmenyer

Det slog mig idag att det inte är lång tid kvar till jul nu. Mindre än två veckor faktiskt.. Var har tiden tagit vägen? När blev det december?
Kan knappt tro att detta året snart är förbi och att år 2012 ska välkomnas.


Vad som också slog mig är att det är hög tid att börja planera nyårsmenyn. För den som gillar att planera sådant i förväg (jag!) är det ingen dum idé att börja på skissa på vad som ska köpas hem, vad som ska lagas och hur man vill duka bordet.
Jag personligen älskar att skriva menyer och tänka ut olika smårätter som ska lagas och fixas. Att leta recept och inspiration är otroligt kul!



Så just nu jobbar jag med att ta fram 3 olika nyårsmenyer till Foodelicious.se. Varje år skapar jag tre-rätters menyer med olika läckra recept för att inspirera alla besökare och inte minst mig själv :)
I veckan kommer dem upp för er att ta del av.

Varje år är det lika spännande att se vilka recept som blir de mest populära dagarna innan nyår. Besöksantalet stiger alltid i höjden dagen innan nyår och på nyårsafton. Det är många som är ute i sista sekunden och letar efter nått gott att laga till nyårsmiddagen. Tur man har tillgång till så otroligt många underbara recept på nätet ;)

9 december 2011

Saftig mjuk kaka

En av mina absoluta favoriter när det kommer till mjuka kakor är banankakan. Det är en kaka som jag tycker är svår att misslyckas med.


Den blir alltid saftig och god p.g.a. av den mosade bananen och man kan kombinera ihop med olika smarriga ingredienser som bär, choklad, nötter osv.



Jag har under min tid bakat en hel del banankakor och många av recepten finns på min matsajt Foodelicious.se.
Idag la jag upp banankaka-recept nr 7 (vem räknar egentligen?) som jag bakade härom dagen. Detta receptet innehåller även med kaffe och choklad, som för övrigt är en vinnande kombination i sig.
Har även testat att använda banakaksreceptet som grund när jag bakar tårtbotten. Då kan man skippa chokladbitar och andra saker i kakan och ev. göra dubbel sats. Sen är det bara till att dela kakan i två eller tre delar och fylla den med mousse, grädde eller vad man nu vill ha för tårtfyllning. Jätte mumsigt kan jag lova!

7 december 2011

Mitt i all julmat..

Just nu är de flesta matbloggar, matsajter och mattidningar fyllda av diverse läckra julrecept. Alla bakar för fullt känns det som. Saffran används i lika flitigt i lussebullarna som i olika maträtter.
Godiset ska vi heller inte glömma bort. Det goda julgodiset :)



Fudge med olika smaker, härlig knäck, god kola och choklad med nötter.
Foodelicious.se kan ni hitta en hel del smarriga julrecept både till julbordet och till efter maten.

Men trots att det nu är jultid och man gärna äter pepparkakor och dricker julmust var och varannan dag kan det vara vettigt att äta något annat än saffran, kanel, nejlika och socker ;)
Dagens recept på Foodelicious.se innehåller inte någon av dessa ingredienser.



Stekt makrill och fetaostsallad med quinoa är en nyttig och smakrik måltid som passar bra i lunchlådan. Och skulle suget ändå få dig att sträcka dig efter pepparkakorna i burken på jobbet så tycker jag det är helt okej. Balans är väl nyckelordet här.