31 augusti 2011

Min lilla Riga-guide

Jag älskar att resa! Det är så spännande och roligt att byta miljö, träffa andra människor och besöka nya platser.
Som jag skrev härom dagen var jag i Riga, Lettland, förra veckan. Då det var flera år sedan jag var där sist visste jag inte riktigt hur staden skulle se ut och kännas. Jag har ju rest dit regelbudet under hela mitt liv, men sedan blev det ett glapp på många år.
Staden har definitivt blivit mer modern när det kommer till urvalet av butiker, kaféer, barer, restauranger osv.
En sak jag genast reagerade på är hur mycket de satsar på inredningen i varje kafé och restaurang. De tänker mycket på detaljerna, färgerna, möblerna, strukturerna och atmosfären.

Nu har jag inte varit lika flitig med att ta bilder på allt, men lite har jag att visa er :)

Det finns en kedja som heter Double Coffee i Riga, motsvarar väl Espresso House här i Sverige, och man hittar dem precis överallt. Skillnaden är att de serverar riktig mat där, alltså varmmat. Deras meny är väldigt bred med en massa olika sallader, soppor, pizzor, tillbehör, kött-, kyckling- och fiskrätter, för att inte tala om desserter och drycker.
Man kan gå hit både om man vill ta en fika eller om man är hungrig och vill äta ordentligt.
Inredningen tycker jag är det som är det mest speciella där och något som skiljer sig från våra kaféer väldigt mycket. Atmosfären är skön, avkopplande och inspirerande. Utseendet kan variera beroende på vilket av kaféerna du besöker och ha olika tema. Jättemysigt!

Här är Double Coffee Manhattan.
Bilden förmedlar dock inte känslan och hur fint här egentligen är.

Till förrätt blev det lite annorlunda sallad med riven ost, ägg, vitlök och tomat.
Hur gott som helst och helt i min smak!
Men ett matställe jag måste rekommendera i Riga är Lido. Det är väldigt populärt och välbesökt av såväl lokalboerna som turisterna. 
På Lido kan man välja mellan många olika maträtter och tillbehör och kombinera precis som man själv vill. Det är tre våningar som erbjuder live musik, otroliga bakelser, mat och en riktigt skön miljö. Utanför restauranghuset finns karuseller, försäljning och en massa annat kul för både stora och små.

Ett annat kafé vi fika på som ligger i köpcentret Alfa hade hur mycket bakelser som helst och gott kaffe, minns tyvärr inte namnet.

Underbart söt inredning, man kan inte bara gå förbi här, utan måste bara in och ta en kopp kaffe och en kaka :)
Den obligatoriska koppen double espresso som jag beställde på ett kafé i köpcentret Stockmann, fick jag serverad på ett sätt jag gillar. Tillsamman med en supergod maräng och ett glas vatten. Kan man begära nått mer?
Stockmann är för övrigt ett köpcentrum värt att besöka. Här finns mycket märkeskläder, design inredning och även en stor biograf.

Det finns även färskpressad juice att köpa i princip överallt. Denna är av grapefrukt.
Minst en sån om dagen blev det. Vitaminpåfyllning! :)

En efterrätt som de hade på Double Coffee blev jag helt lyrisk över! Har inte ätit den tidigare men här passade jag på att äta den ett par gånger :)

Jordgubbssoppa med vaniljglass och mynta (myntan är inte med på bilden för den är redan uppäten)
Så himla god!! Väldigt frisk, läskande och lagom söt. Denna ska garanterat göra hemma och då lägger jag givetvis ut receptet på Foodelicious.se
Det slank även ner en New York cheesecake under dagarna där.. :)

Smakade annorlunda eftersom den är gjord på en annan typ av ost men god var den!


30 augusti 2011

Nybakade scones

Dagens recept på Foodelicious.se är underbart goda scones med choklad. Dessa äts precis som de är utan någon marmelad, sylt eller annat pålägg.
Färska jordgubbar eller andra bär eller färska frukter passar bra till och en kopp kaffe eller te.


Jag bakar ofta scones på lördag eller söndag eftersom det går snabbt och för att nybakade scones är ju hur goda som helst ;)
Jag föredrar att baka dem på yoghurt och tycker att de skiljer sig mycket i både smak och konsistens om man använder mjölk.

Det som är så bra med scones är att man kan baka så olika varianter att man inte tröttnar. Man kan baka söta scones och smaksätta dem med frukt, bär, nötter eller choklad.
Är man sugen på mer matiga scones kan man smaksätta dessa med ost eller göra hälsosammare scones med grahamsmjöl och byta ut smöret mot kesella.

29 augusti 2011

Kantareller i säsong

Då är det måndag igen och en ny spännande vecka har börjat! Nya möjligheter och nya tag :)
Hoppas ni haft en bra helg!
Själv har jag varit bortrest halva förra veckan och haft en mini-semester. Jag var i Riga, har inte varit där på väldigt många år. Jag är född i Riga och bodde där mina 6 första år.


Vackra staden Riga i Lettland
Det var jätte trevligt att hälsa på hemstaden och släkten. Det är en vacker stad med parker, vackra byggnader och kanaler. Och på senare år har det öppnat en himla massa nya kaféer och matställen med mat från olika kulturer, vilket är superbra.

I matbutikerna kan man nu fortfarande köpa goda kantareller. Jag älskar kantareller! Jag åt det mycket i barndomen och associerar kantareller till trevliga familjeminnen. Min mormor brukade laga en helt underbar kantarellsoppa eller steka dem i lite smör med lök.

Min goda Kantarellsoppa
Jag brukar göra smörsvängda kantareller till t ex kyckling eller kött.
Eller så gör jag en god sås eller krämig soppa på dem.
Härom dagen gjorde jag ugnsbakad kyckling i kantarellsås som blev sååå god, med bacon och cashewnötter som strössel över kycklingfilén. 

Gillar ni kantareller? Vad gör ni med dem?

26 augusti 2011

Inspiration på nätet

Jag älskar att bli inspirerad! Jag är ofta ute och surfar efter inspiration, tips och idéer på nätet. Det finns väldigt många bra matsajter där man kan njuta av vackra bilder, hitta smarriga recept och bli inspirerad.
Vissa är professionella matskribenter och kockar eller bagare och andra är amatörer med ett brinnande intresse för mat eller bakverk.


Jag tänkte tipsa er om några av mina engelska favoriter som inspirerar mig.
Kanske är det några ni inte upptäckt ännu som kan ge er lite tips och idéer om vad man kan hitta på i köket :)

Steamy Kitchen är en matsajt som drivs av Jaden, en kvinna som har mat som yrke. Hennes hemsida är fräsch och bra uppbyggd med många goda recept inom alla kategorier.

delicious magazine är en hemsida till en läcker mattidning. Bra bilder, mumsiga recept och intressanta mat artiklar.

Paula Deen är en charmig kvinna med otroligt mycket humor. På hennes fina hemsida hittar man b la ett brett utbud av recept och matlagnings- och bakningstips.

Bakerella får mig att vilja sätta igång och baka genast! Steg för steg bilder till recepten.

The Pastry Affair. Vilket underbart namn va? Riktigt läckra bilder till recepten. Det märks att tjejen som driver bloggen älskar choklad, alltså älskar jag hennes blogg :)

25 augusti 2011

Mina favoritbakverk

Första gången jag bakade helt själv (utan mammas hjälp) var i högstadiet. Det var väl efter att ha blivit inspirerad på hemkunskapen som jag försökte mig på att baka.
Jag kan inte minnas vilket jag bakade först men det var antingen tekakor eller rulltårta.
Men bakningen fastnade jag faktiskt aldrig för riktigt. Än idag väljer jag oftast en förrätt över efterrätt.
Det betyder inte att jag inte gillar sötsaker, för tro mig - det gör jag!
Jag älskar muffins, pajer, mjuka kakor, chocolate chip cookies, brownies, kladdkaka osv. Choklad har en speciell plats i mitt hjärta.

När jag startade matsajten Foodelicious.se började jag baka oftare och tycka att det var kul. För i början misslyckades jag säkert varannan gång med bakningen och tyckte att det var så svårt.
Men träning leder till perfektion… eller? Nja inte riktigt. Men bättre har jag nog blivit på det.

Genom åren har jag utvecklat ren kärlek för vissa bakverk och hittat mina egna favoriter som jag vet uppskattas även väldigt mycket av familjemedlemmar och vänner.
Därför tänkte jag lista mina 5 absoluta favoriter som jag verkligen rekommenderar er att baka. Ni kommer inte ångra er :)

Hallonsnäckor med vit choklad

Dessa ljuvliga snäckorna är fyllda med hallonkräm och vit choklad. En perfekt brytning mellan syrligt och sött. Jag kallar dem för beroendeframkallande, man kan omöjligt nöja sig med en!

Chokladmuffins med cheesecake fyllning
Mina absoluta favoritmuffins. Kan vara för att jag älskar cheesecake, men om du också gör det kommer du falla pladask för dessa. 

Bananmuffins med jordnötter och choklad
En tät två i muffins kategorin kommer dessa saftiga och oemotståndliga bananmuffins. Kombinationen är klockren: söt och saftig banan, salta jordnötter och choklad.

Ljuvliga brownies
Dessa brownies har jag bakat fler gånger än något annat. Tror inte jag kan tröttna på dem helt enkelt. Hemligheten är mängden choklad, givetvis kvalitén på chokladen och sätter man gör smeten på. Och glöm inte nötterna! Jag gillar dem lite kladdiga och låter kakan fortfarande vara lite lös när jag tar ut den ur ugnen. Sen får de vila i kylen över natten och dagen efter är det brownie fest :)

Red Velvet Cake
Förutom att den är så vacker med sin röda färg är den helt otroligt god! En saftigare och delikatare kaka får man nog leta efter. Ett stort plus är den är så okomplicerad att baka. Men glasyren är ett måste för mig, ett perfekt komplement.

23 augusti 2011

Sunda matvanor

Visst är det tråkigt att inte njuta av maten man äter? Det finns en hel del människor som inte njuter av att äta och har en ohälsosam inställning till mat.
Vissa är rädda för maten och ser den som ett fiende istället för något som ger kroppen näring och tillfredsställer sinnena. Vissa människor överkonsumerar mat dagligen och hinner inte ens egentligen känna smakerna och dofterna på tallriken.
Jag ser varje måltid som en njutningsfull smakupplevelse och försöker äta så medvetet som möjligt. Balans är nyckelordet för mig.
Mat ska inte ge en ångest, har man väl gått loss på något onyttigt kan man lika gott njuta av varje tugga och sedan göra hälsosamma och medvetna matval dagen efter. Balans.

Alla mår bättre av att ha sunda matvanor och en hälsosam inställning till mat. Det man äter ska ge dig näring, energi och en snäll mage. Maten du äter påverkar ju även ditt humör, så bra mat = ett gott humör! :)



- Ett riktigt bra tips är att starta dagen på bra sätt genom att dricka en kopp lagom varmt/ljummet vatten med citron. Detta rensar systemet och sätter igång matsmältningen. Citron rensar dessutom levern från gifter som vi får i oss.

- Gör rätt redan i mataffären. Handla efter en lista och försök att välja bra mat. Läs på innehållsförteckningen, det kan göra en stor skillnad på vad du stoppar ner i varuvagnen. Det tar inte så lång tid och är ofta värt att jämföra produkter med varandra.
Jag upptäckte t ex att innehållet i vispgrädden som jag brukar köpa skiljer sig beroende på vilken förpackning jag väljer.




 
Jag köper hellre numera förpackningen till vänster då den inte innehåller stabiliseringsmedel. Visst är hållbarheten kortare men jag slipper få i mig ett onödigt ämne.




- Baka i lagom mängd. Det är jättegott med bakelser, muffins, kakor osv. men ett bra tips är att inte baka i stora mängder. Halvera receptet, gör kakan i den mindre formen istället. 
Är man sugen på sötsaker tillfredsställer man ju oftast det behovet redan efter första biten/portionen. 
Att sedan äta kakan dagen därpå igen och kanske tredje dagen också är ganska onödigt, bara för att den ska ätas upp. 
Baka därför inte mer än vad det behövs eller frys in så kan har du nått gott att bjuda på nästa gång du har besök.



- Spice it up! Visste ni att kryddor har flera nyttiga egenskaper och näringsämnen som t ex järn, kalium och vitamin c? Variera vilka kryddor du använder i maten, så tröttnar du inte heller på samma smaker.

22 augusti 2011

Morotsbullar till frukost

Hej på er!
Hoppas ni haft en skön helg. För min del blev det långa sköna promenader, fika på stan och en massa bullbak. Bland annat bakade jag dessa goda morotsbullar till frukosten igår.


Fast denna gången tog 1 dl linfrö istället och lite mer av rågmjölen (minskade Manitoba cream). Riktigt saftiga och mjuka bullar blev det!

Just nu är det Malmö festivalen och det är galet mycket folk som trängs i stan. En massa mat till försäljning, stora scener med musikuppträdande och karuseller har tagit över Malmö. Men matutbudet minskas för varje år tycker jag. Det blir allt mindre att välja mellan och dessutom är det i stort sätt samma maträtter varje år, så jag har faktiskt tröttnat.
Jag äter nog hellre hemma :)

19 augusti 2011

Hemmagjorda TexMex röror

Jag tillhör en av dem som älskar Mexikansk mat. Allt sånt gott som tacos, enchiladas, quesadillas, tacopaj, nachos, salsa och guacamole tycker jag verkligen om.
Fast jag kan inte påstå att jag ätit god Mexikansk mat ut så många gånger. Nej, jag lagar hellre egen och tar ibland hjälp av färdigblandade kryddor till köttfärsen och såser som tillbehör.
Men då jag försöker att undvika att använda halvfabrikat och mat med tillsatser så försöker jag vara duktig och laga allt från scratch. Jag har dessutom alla kryddor hemma för att få till den rätta smaken på tacosfärsen, så egentligen är det onödigt att köpa färdig kryddmix. 
Grejen är att när man börjar vänja sig vid att göra sånt som t ex salsa själv så är det svårt att återgå till halvfabrikat.



Men ibland har man ju inte tid att stå och hacka och ha sig. Fast efter att ha funderat nån minut brukar jag trots allt välja att inte ta burken med salsa i mataffären och styr istället stegen mot grönsaksavdelningen och plockar på mig lite fina tomater, lök, vitlök, chili och lime. 
Sen tänker jag att det tar ju faktiskt inte mer än kanske 5 minuter att finhacka dessa ingredienser, under tiden köttfärsen steks.
Det är värt det!



Häromdagen försökte jag mig på att göra egen guacamole. Tidigare har jag använt den färdiga kryddan som man blandar med avokado och det är gott, men det slår inte detta receptet. Gud vad gott det blev!
Hela skålen skrapades upp kan jag avslöja J
Nu vill jag äta köttfärsgratinerade nachosigen bara för att äta denna guacamolen till. 
Det ända som krävs är man har mogna avokado som är kan mosas till en krämig underbar konstisens. 
Ni måste testa!!  

17 augusti 2011

Dyr dricka i Monte Carlo

Kom på att jag glömt berätta för er om när vi besökte ett café i Monte Carlo.
Det är väl egentligen en restaurang men på uteserveringen är mer som ett café där man kan beställa något att dricka bara.
Det var varm och svettigt den dagen vi besökte Monaco under vår Frankrike semester och vi ville sätta oss ner en stund och ta lite dricka precis innan vi skulle gå in till Kasinot.
Jag tog en läskande Coca Cola  och min man tog en dubbel espresso.

Visst är Coca Cola på flaska godast!?
Självklart visste vi att det är dyrt här och så, men ändå kunde vi inte låta bli att skatta när vi såg notan. Gissa vad det kostade? Lite löjligt, men sant..


Japp!! 14 euro blev notan på.
8 för kaffet och 6 för min Coca Cola. Haha, kanske inte helt rimliga priser..! Men det var gott :)

15 augusti 2011

Favoritsalladen

Hej på er! Hoppas ni haft en skön helg :)
Ni har väl inte missat receptet på den goda sallden Olivje på Foodelicious.se??
Denna salladen har och kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Detta är en sallad som jag ätit vid varje högtid och släktträff under min uppväxt.
Den får mig att tänka på familjen och släkten och alla trevliga middagar med god mat, skratt och livliga diskussioner vi haft.
Den har för mig blivit obligatorisk på bordet vid julafton och/eller till nyår. Det blir alltid sallad kvar, eftersom jag gör den i ganska stor mängd, vilket resulterar i att jag äter den till lunch och middag i ca två dagar efter och njuter.



Sallad Olivje kan ätas som förrätt eller så kan man ha den som tillbehör till maten. Jag brukar ha kycklingkorv i salladen, men man kan även skippa köttet helt och köra vegetariskt.
Den görs i flera olika länder och har oftast ett liknande namn men ingredienser kan variera något. Givetvis är det ju en smaksak, men detta receptet är bäst enligt mig. Det ska vara mycket ägg och delikatessgurkan är ett måste.
Sen får salladen gärna stå och vila över natten innan den ska ätas, då hinner smakerna sätta sig ordentligt.

Har ni ätit denna sallden nån gång? Eller kanske en liknande variant?

Kan i vilket fall som verkligen rekommendera att testa den. Den är jättegod!

12 augusti 2011

Fredagsstämning och fyllda krustader

Kan knappt förstå att det är fredag idag. Denna veckan har gått väldigt fort.
Det betyder att ikväll blir det fredagsmys och lite skön stämning hemma med ett glas vin och levande ljus.
Fast jag unnar mig gärna ett glas vin mitt i veckan ibland eller tänder lite ljus var och varannan kväll så känns det alltid extra speciellt på en fredag kväll.
Det är väl sinnesstämningen helt enkelt.

Tänkte fixa lite förrätt ikväll i form av fyllda krustader. Det är så gott ju!
Man kan fylla dem med en massa olika goda grejer, men ikväll blir det kycklingröra. Har lite kyckling kvar i kylen från middagen och tänkte riva ner den i en smarrig röra.

Knapriga krustader med godaste kyckligröran
Har dock inte bestämt mig för vad det blir till middag ännu. Kanske kör jag på plockmat helt enkelt.
Dessa krustaderna, lite goda ostar, grönsaker, ölkorvar osv. Älskar plockmat!
Receptet på kycklingröran hittar ni på Foodelicious.se (direktlänk).

Hemma står det även en bukett rosor som och doftar gott. Alltid lika fräscht med blommor hemma som skapar en trevlig stämning.


Ha en mysig fredag kära ni!

11 augusti 2011

Bok på önskelistan

Något jag egentligen inte har plats med men aldrig kan få nog av är kokböcker. Jag har redan en hel del hemma, men kan man ha för många kokböcker egentligen?
Inget slår en riktigt bra kokbok med bilder på alla recepten som tilltalar, lockar och inspirerar.
Just nu står boken "Fixa festen" på min önskelista. 
Har gått och tänk på den ett tag och velat köpa den men glömt bort det då huvudet varit fullt av andra tankar som semesterplaner mm.

Festligt omslag som lockar tycker jag
Har sett den på Ica Maxi och ska nog köpa den nästa gång jag är där. Denna boken verkar innehålla en massa festlig inspiration, bra tips och roliga recept. Har någon av er den?

Som jag skrev härom dagen hade jag köttfärs på upptining och visste inte riktigt vad jag skulle hitta på med alla smarriga råvaror i kylen.
Det blev nått riktigt gott till slut i alla fall och en hel del av råvarorna kom till användning.


Goda pannbiffar med b la pinjenötter, soltorkad tomat och basilika. Ugnsrostade grönsaker och sås till blev det också. Mums!
Receptet kommer läggas upp på Foodelicious.se snart. Finns nu på Foodelicious.se (direktlänk)

9 augusti 2011

En massa gott i kylen

Funderar på vad jag ska laga till middag idag.. Har funderat ända sedan igår kväll..
Problemet är att jag har handlat för mycket goda ingredienser som nu ligger här hemma och jag vill inte att något ska bli gammalt. Jag måste ju använda färskvarorna först.

Jag hatar att slänga mat.
Men jag erkänner att ibland händer det. Har köpt grönsaker, fyllt frukt och grönsakslådan i kylen och efter nån vecka hittar jag en skrynklig paprika längst in som jag totalt försummat.
Eller så blir jag sugen på mango chutney, köper en burk, fixar en god gryta med typ 1/3 och sedan glömmer jag bort att använda resten inom en rimlig tid. Så typiskt!

Och nu när jag har handlat hem en massa godsaker måste jag faktiskt använda dessa i maträtterna denna veckan.
I kylen ligger b la Grana Padano, en burk pesto, mozzarella, pinjenötter, soltorkade tomater i olja,  ricottaost, färska lasagneplattor, ruccola och babyspenat.
En sak som är säker är att jag inte kan använda alla dessa ingredienser i en och samma maträtt.
I mer eller mindre panik plockade jag ut köttfärs från frysen imorse innan jag gick hemifrån, för att ha något vettigt att laga middag med.
Vad det blir då? Ja, det återstår att se :)

6 augusti 2011

Antipasti i farten

Det har varit så skönt med lite semester hemma. Att bara ta det lugnt och göra vad som faller mig in, ta dagen som den kommer.
Jag har även passat på att vila från datorn då jag annars spenderar mååånga timmar om dagen sittandes framför en dator.
Denna veckan har dessutom vädret varit fint med både sol och värme, vilket gjort att jag inte vill vara innomhus.

Häromdagen var jag och åt lunch i farten på en av mina favoritställen i Malmö, Spot. De har så god mat där! Och trevlig personal, vilket också är viktigt.
Denna sommaren har jag av någon anledning ätit mycket antipasti och det var precis vad jag åt denna gången också. Så gott!!
Snyggt upplägg och perfekta smakkombinationer

Vi beställde även in deras underbart goda vitlöksbröd. Jag kan nog påstå att det är den godaste jag ätit.
Min man beställde gratinerade scampi med b la vitt vin, ost och vitlök.
Detta är en portion, här snålas det inte! ;)
Gratinerad scampi

Hoppas ni också haft en skön semester och njutit av ledigheten.
För min del är det dags att återgå till verkligheten igen nästa vecka. Men jag är utvilad och redo att gå tillbaka till vardagsrutinerna igen, det innebär matlagning hemma vilket jag saknat då det inte blivit mycket av det på senare tid.

Ha en trevlig helg!