30 maj 2011

Mindre jobb, mer ledighet

Då var det måndag och ny vecka. Denna veckan kommer bli skön!
Med röda dagar i almanackan både på torsdag och måndag får många lite extra ledigt och kanske till och med långledigt om man tagit ut ledighet på klämdagen fredag.
Har dessutom hört att det ska bli fint väder, lite varmare och mer sol, denna veckan och då blir det garanterat grillning! Har ju inte fått använda vår nya lilla grill mer än en gång hitintills..

I fredags blev det ju pasta med kyckling som jag funderade över och efter att ha kikat runt efter inspiration bestämde jag mig till slut att köra på en enkel variant. Enkel men god! :)

Grillade kycklingfilé bitar med knaprig bacon och soltorkade tomater. Mums!
Jag ville att middagen skulle gå fort att göra och jag tog det jag hade hemma helt enkelt.
Så det blev bandspaghetti med grillad kycklingfilé, knaprigstekt bacon, hackad lök, vitlök och soltorkade tomater.
Först grillade jag (på grillpannan) skurna bitar av kycklingfilé. Sen stekte jag baconen knaprig och fräste finhackad vitlök och lök samma stekpanna medan bacon fick rinna av på hushållspapper. 
Mot slutet blandade jag i hackade soltorkade tomater tillsammans med lite av oljan från burken. Salt och svartpeppar på det och vips så du har en mumsig och enkel pastarätt!

27 maj 2011

Funderar över kvällens middag..

Har funderat lite över vad jag ska laga till middag ikväll och kommit fram till att det får bli pasta med kyckling. Jag har kycklingfilé hemma som jag tänkte använda men har beslutsångest och kan inte riktigt bestämma mig vilken sås jag ska göra till. Och vilka andra ingredienser som ska vara i...
Behöver lite inspiration.

Har kollat lite i mitt arkiv på Foodelicious.se och ser att jag har två smarriga recept med kyckling och pasta där. Men eftersom jag gillar variation så vill gärna testa nått annat.



Pasta med kyckling och pesto är väldigt god och har en härligt krämig sås som jag nästan kan slicka av från tallriken.


Och sedan denna underbara pastagratängen med kyckling & spenat med stora pastasnäckor som fångar upp den smarriga ricottasåsen perfekt.
Har kikat runt lite på nätet och försök få lite inspiration. 
Här är några goda recept jag tittat på:


En pastarätt jag måste ta och testa en dag är Karins kyckling med blåmögelost och pasta på Pickipicki.

Och hur god låter inte denna på The Pioneer Woman: Grilled chicken with Lemon Basil Pasta! Jag gillar denna underbara Rees blogg. Alltid så aptitliga bilder och goda recept.

Sarah bakar har också ett gott recept på Kycklingpasta som faller mig i smaken. Soltorkade tomater, fetaost och kyckling är en mumsig kombination.

Hmm.. Får se vad det blir för gott ikväll då. Har mozzarella i kylen så den kanske får vara med och deltag :)

Har ni något favoritrecept med pasta och kyckling?

25 maj 2011

Gravad lax till lunch

Gravad lax är bland det godaste jag vet! Speciellt när jag gravar den själv och den är färsk och fräsch. Man kan ju smaksätta den på olika vis och det blir dessutom mycket billigare än att köpa gravad lax.
Oftast gravar jag lax till jul och till midsommar, men jag önskar faktiskt att jag gjorde det lite oftare.
Speciellt på sommaren när man gärna äter kallmat och då det är väldigt gott att ha lax i smarriga sallader, på mackan eller till kokt nypotatis och citronsås.

Idag till lunch blev det just en sallad med hemgravad lax, ägg och dijonsås.

Fantastiskt gott och löjligt enkelt! 

Funderar nu lite på vilket recept jag ska lägga upp på Foodelicious.se idag.. 
Snart är det ju mors dag! Kanske blir det nått gott som ni kan bjuda er kära mor på eller rent av er själva om ni är mamma :)
Håll utkik, för nått mumsigt kommer det upp idag!

24 maj 2011

Ute och plockat en delikatess

Escargot. De är en delikatess i Frankrike. De serveras i många restauranger i Sverige också, som förrätt eller tappas.
Hemma hos mig tillagas escargot tillsammans med finhackad vitlök, chili och färsk persilja.
Jag pratar om sniglar.

I helgen var vi nämligen ute och plockade sniglar. Eller, inte direkt jag kanske.. Jag gick runt och pekade ut dem jag såg och försökte att hjälpa till på det sätt jag kunde.
Jag äter ju inte sniglar och vill heller inte plocka några.
Det var inte så lätt att hitta sniglarna då det inte regnat på ett tag och jorden var torr. Så det gick ganska trögt i början men sedan tog det lite fart och vi ihop en helt okej mängd.
Nu pågår rensningsprocessen innan tillagningen ska ske. Detta tar, som tur är, min svärmor hand om. Och jag ska skona er från beskrivningen om hur denna rensningsprocessen går till..

Här är sniglarna. En av påsarna börjar fyllas så smått.

Mums! Eller??
Jag gick och njöt av den varma morgonsolen och den vackra utsikten :)

Jag följde med på denna snigelplockningen för att hålla maken sällskap och samtidigt få komma ut i den sköna, friska luften.
Men jag kommer nog aldrig att smaka på en snigel, hur mycket min man än tjatar på mig. Fast jag är den som äter i stort sätt allt, eller åtminstone så smakar jag, kan jag inte övertalas att smaka på sniglar oavsett hur goda vissa säger att dem är.

Har ni ätit sniglar någon gång? Vad tyckte ni i så fall?

23 maj 2011

Helgens finmiddag & varma mackor

Har ni haft en bra helg?
Själv har jag tagit det ganska lugnt och fyllt på batterierna i helgen. Vädret har tillåtit sköna promenader och trevlig fika på uteserveringen.
Och det har varit så fint väder ju! Bortsett från lite regn igår, så har det varit ganska varm och behagligt.
Det lagades en hel del god mat i helgen då några väninnor kom över på middag. Jag bjöd på getost och hjortronsylt gratinerade krustader till några glas bubbel och huvudrätten bestod av parmalindad kyckling fylld med mozzarella, hasselbackspotatis, nybakat flatbröd och grönsakstillbehör.
Till efterrätten blev det chokladmousse med limemarinerade jordgubbar.

Jag älskar att ha folk över och tycker det är så roligt med allt från planeringen av menyn, mathandlandet till dukningen.
Vi hade en riktigt trevlig och låååång kväll med en massa trevligt tjejsnack. Det kan verkligen vara som balsam för själen ibland.
Nu har jag tyvärr inga bilder på maten att visa er då jag helt glömde bort att fotografera.. Det var helt enkelt alldeles för spännande att lyssna på allt dem hade att berätta och fokuseringen var inte på topp ;)
Ni får använda fantasin och visualisera det framför er istället... Men jag kan lova er att det var väldigt gott och otroligt uppskattat!

Igår var jag mindre sugen på att stå i köket och fixa middag så det blev enkla men goda varma mackor med ost och tomat. Väldigt okomplicerat och perfekt till söndagsmyset i soffan :)
Visst är det gott med varma mackor ibland?!


Ha en bra måndag så hörs vi snart igen!

19 maj 2011

Inte utan min frukost :)

Alla människor är olika och våra kroppar fungerar inte alltid på samma sätt. Det finns dem som inte äter frukost alls, kanske bara tar en kopp kaffe på morgonen. Det finns dem som inte kan äta direkt på morgonen utan behöver vakna till ordentligt och tar sin frukost 1-2 timmar efter att dem vaknat.
Sedan finns det människor som inte klarar sig utan sin frukost på morgonen, dem måste äta innan dem kan starta sin dag och sitt arbete.

En sak är säker i alla fall: frukost är en väldigt viktig måltid och vissa påstår även att det är det viktigaste.
Jag tillhör dem som behöver min frukost, alltid.
Jag har inga problem att äta direkt på morgon, vilket jag också gör på vardagarna innan jobbet. Men på lediga dagar kan jag utan problem vänta någon timme eller två innan jag äter frukosten, fast då blir det oftast mer likt en brunch med lite "tyngre"mat som mättar längre.
Nybakade scones, goda pannkakor med smarriga tillbehör eller omelett med god fyllning tillhör favoriterna.
Och på vardagarna har jag gjort det till en vana att sätta mig ner en stund och njuta av min frukost innan jag drar iväg till jobbet. Då varierar frukosten väldigt mycket eftersom jag inte tycker om att äta samma sak två dagar i rad.
Frukosten är väldigt viktig för mig och får igång min kropp och hjärna. Jag försöker också äta en ganska ordentlig frukost som håller mig fram till lunchen.

Härom dagen blev det äggröra på 3 ägg, kalkonskinka, keso med pekannötter och gojibär, grapefrukt och grönt te.
Nu längtar jag till sommaren och när alla goda bär börjar säljas lite överallt. Det finns inget godare än färska bär till frukost tycker jag! Så fräscht och nyttigt och en kanonbra start på dagen.

Vilken frukosttyp är du? Vad brukar du äta till frukost?


Tips! En tjej som verkligen gillar frukost och fotograferar den varje dag för att sedan blogga om den är Camilla. Har ni inte sett hennes underbara och färgglada blogg ännu så gå genast in och kika!
365 days of breakfast

17 maj 2011

Färgglad dekoration på en regnig dag

Hej bloggvänner!
Idag var det inget roligt väder ute.. Regnigt, grått och trist. Då brukar jag pigga upp mig själv med bra musik i bakgrunden medan jag får saker gjorda. Då blir det genast mycket roligare!
Musik påverkar verkligen humöret tycker jag. Jag är en person som inte tycker om att ha det tyst omkring mig, speciellt när jag är ensam.
Jag behöver höra ljud, vare sig det är från musik, människor eller tv. Det behöver inte alls vara högt utan mest lite i bakgrunden, det tycker jag är mysigt.


Något annat som är mysig och höjer stämningen är att ha något vackert att titta på och gärna dofta på. Färska blommor är bland den vackraste dekorationen man kan ha hemma tycker jag. Dem bidrar till en skön harmoni, glädje och vacker elegans. Jag försöker köpa färska blommor regelbundet så att dem alltid pryder mitt hem.
Lite tända ljus till det och hemmet känns plötsligt varmare, lyxigare och ännu trevligare.

Idag på Foodelicious.se bjuder jag på godaste vitlöksburgaren med bacon jag ätit!
Saftig, maffig och rena rama smakexplosionen! Precis som jag vill min burgare :)



Jag brukar också grilla brödet lite knaprigt precis innan hamburgaren ska byggas ihop, då blir inte brödet så "blött" av dressingen eller av eventuell vätska från köttet.
Hur välstekt hamburgaren ska vara är ju givetvis upp till var och en, men jag föredrar den mediumstekt. Det blir både saftigare så och smakar mer! Mums!

15 maj 2011

En kväll med sång och god mat

Såg ni Eurovision Song Contest igår kväll?
Det gjorde jag! Jag och min man har sedan ett antal år tillbaka skapat en egen tradition som vi med glädje följer år efter år nu.
Vi fixar god mat i form av revben, grillad halloumi, sallad och sedan olika delikata tillbehör. Till maten dricker vi rött vin och hejar på dem låtar vi tycker bäst om.
Det blir alltid en trevlig kväll och jag tycker verkligen att det är kul att se på sådana fina shower på tv. Det är skoj att se vad dom har på sig, deras danskoreografi och den vackra scenen.

Brukar ni titta på Melodifestivalen och Eurovision Song Cotest?

Vi hade smaskiga tillbehör som fetaostfylld paprika, rostad vitlök, grillad halloumi, oliver och delikatess gurka

Jag la revbensspjällen i marinad redan natten innan och dem blev så möra och delikata! Marinaden bestod av apelsin, vitlök, chili och honung.

Är ni sugna på att testa receptet på revbenen hittar ni det här. Det är verkligen gott och jag gör denna marinaden ofta just till revben men även till kycklingvingar ibland.
Vill man ha lite extra apelsinsmak (vilket jag lovar är gott) kan man riva lite av skalet från apelsinen och blanda i marinaden, det gjorde jag igår.

PS. Som säker många av er vet och märkt har Blogger haft problem under torsdag och fredag, så tyvärr försvann era kommentarer på förra inlägget... :(

Snabb pastarätt

Igår åkte jag och handlade mat direkt efter jobbet. Jag passade på att fylla kylen ordentligt så jag slipper handla igen till helgen. Oftast blir det en sväng förbi mataffären på fredagar för att bl.a. handla lite smaskiga saker från delikatessdisken till helgfrukosten (som jag älskar!) men nu passade jag på att handla allt redan igår.
Älskar att ha en full kyl och frys, det minskar stressen på något sätt.

När jag kom hem från mataffären var man ju hungrig så det var dax att laga middag och just sådana dagar som igår när man vill att maten ska gå fort är det bra att ha färsk pasta hemma.
Pastarätter går ju oftast snabbt att slänga ihop och man kan variera väldigt mycket! Perfekt ju!
Så igår lagade jag en av min och min mans favorit pastarätter. Just denna gör jag alltid med färsk pasta, närmre bestämt Tagliatelle.
Färsk pasta tar inte många minuter att koka och under tiden vattnet kokar upp i kastrullen gör jag såsen till. Jag kallar denna pastarätt för Havets pasta och tröttnar aldrig på den!

Tog ingen bild igår, men här är en jag tagit tidigare


Ingredienserna varierar lite beroende vad jag har hemma men i grunden är dem alltid samma. Tonfisk, vitlök, crème fraîche och lime är utesluts aldrig, men sen kan jag variera mellan räkor eller kräftor och ibland har jag i kapris (om jag har dem hemma). Lite finhackad chili är också gott att ha i om man vill ha en gnutta sting. Eller nån sorts lök, purjolök, vårlök eller gul lök.

Igår gjorde jag Havets pasta så här ungefär (jag körde på ögonmått) :

1 paket färsk tagliatelle pasta
1 st gul lök
1 st vitlök
1 burk tonfisk i vatten
100 g räkor
1 dl crème fraîche
cocktailtomater
1/2 st lime
salt
svartpeppar
kapris


Hacka och stek löken. Tillsätt crème fraîche och låt koka upp på medelvärme. Rör ner tonfisken, räkorna och delade cocktailtomater. Pressa ner vitlök och limesaft. Låt allt bli varmt och smaka av med lite salt och peppar. Rör ihop  den nykokta pastan med lite olivolja och rör sedan ner såsen och kapris, blanda allt väl.
Klart!

Ni måste testa! Det är så fräsch och gott!
En annan variant har jag tidigare lagt upp på Foodelicious.se kan ni kika på om ni klicka här.

10 maj 2011

Invigt grillen

Det blev som planerat! Vi köpte vår lilla praktiska picknick-grill i söndags och valde att trotsa det otroligt blåsiga värdet och grilla ändå. Solen sken och värmde lite vilket var skönt men vinden var stark och kom från alla håll kändes det som.
Men då jag redan förberett köttet som skulle grillas och jag kokat potatisen till potatissalladen valde vi att vara envisa och invigde vår nya grill.
Det gick okej, inte så lätt att tända eld när det blåser så mycket, men vi lyckades till slut. Dem sista kycklingfilé bitarna fick grillas hemma på grillpannan men resten fick fint tillagas på picknick-grillen. 
Vi valde givetvis att ta upp maten och äta den hemma på balkongen vilket var hur mysigt som helst!

Ser ni äckelgrillen bakom mig?
Vinden är ansvarig för den snygga frisyren och dem varma kläderna.. :)
Mums!
Lilla picknick-grillen! Praktisk och passar oss bra.

Förra veckan skrev jag om att jag skulle laga nått nytt och supersmarrigt med färska lasagneplattor.. Minns ni det? Supersmarrigt blev det minst sagt också!
Det blev nämligen köttfärsfyllda rullader med ingredienser som krämig köttfärssås, lasagneplattor, squash, bechamelsås och ost. Åh, så gott! Det uppslukades fort där hemma kan jag avslöja ;)
Detta receptet rekommenderar jag verkligen!

8 maj 2011

Grillning på schemat

Då var frukosten avklarad och det blev, som så många gången förr, supergoda pannkakor på söndagsmorgonen som både jag och min man älskar.



Vädret är underbart för tillfället så det gäller att passa på och njuta så länge det varar. Vi ska nu ut i handeln för att köpa hem en grill som vi länge pratat om och grillen ska faktiskt invigas i eftermiddag med lite fläskkotlett, karré och kycklingfilé. Man får hoppas att det blir lite över till imorgon :-).

Grillat är ju godast som man brukar säga och jag och min man älskar allt som har med grillning att göra. All förberedelse inför grillningen, alla tillbehören, god dricka, gott bröd, fräsch hemmagjord potatissallad m.m. Det är det som grillning handlar om.
Sen får man inte heller glömma bort att bara njuta av stunden.
Ha en underbar söndag och lycka till med grillningen, ni som ska grilla!

6 maj 2011

Fredags-glass

Idag är det fredag och solen skiner ute! Har dessutom sett att vädret ska bli ännu finare och varmare redan i helgen men även nästa vecka. Underbart!
Jag blev galet glassugen nån timme efter lunch idag och gick ner och köpte mig en glass. Stod och funderade en stund mellan mina två favoriter: Magnum eller Tip Top...Det blev en Tip Top!



Denna glassen har ju något som jag helst skulle vilja att hela glassen var gjord av.. nämligen nougaten i mitten! Finns det något godare?? 
Nu är jag väldigt belåten och vill egentligen inget hellre än att sätta mig ute på ett café med en kopp kaffe, det hade varit pricken över i:et.
Det ska jag definitivt göra imorgon på dagen och efteråt kanske det blir lite grillning ute på gården.
På ta om grillning, missa inte den supergoda salladen på rostad paprika som finns på Foodelicious.se idag. Jättegott till grillat kött!



Trevlig helg på er kära läsare!

5 maj 2011

Dax att köpa en grill

Åh, vad jag längtar efter grillad mat! Jag älskar att vara utomhus, att äta picknick och grilla. Det är avkoppling!
Det har ännu inte blivit något grill-premiär för mig i år och detta beror främst på att vi saknar en grill. Vi har kört med engångsgrillar tidigare men smaken blir ju inte lika god och sedan är det så himla meckigt.
Man måste stå och blåsa på den tills man blir alldeles röd i huvudet och sedan slocknar den ändå fläckvis, köttet steks inte klart och man måste hålla på att flytta runt det..
På vår gård finns det en fast grill men den är bara så ofräsch! Nej, nu har jag och min man bestämt oss för att köpa en enkel mindre grill, en sån som är lätt att bära, ta med sig i bilen och förvara på balkongen.
Nu återstår det bara att vi ska bestämma oss om vilken vi ska köpa. Kommer förhoppningsvis ske redan i helgen för jag har hört att det ska bli lite varmare igen då! Hoppas, hoppas!


En av dem bästa sakerna med grillning är alla dem goda marinaderna man kan göra för att smaksätta köttet! Jag älskar marinader!! Brukar ofta experimentera med olika smaker och ingredienser. Man tröttnar ju aldrig eftersom variationen är så stor.
Härom dagen gjorde jag kycklingvingar som jag marinerade i Coca Cola marinad. Det är andra gången jag använder mig av den marinaden och den är verkligen god!
Det är ju inte så att vingarna smakar Coca Cola precis men dem blir saftiga, smaskiga och får en fin gyllenbrun färg.

Vad har ni för favorit marinad till grillat?



3 maj 2011

Saknar mitt kök

Idag blir första dagen på länge som jag äntligen får laga mat! Eller länge och länge.. Sist jag stod vid spisen var i fredags, men för mig är det länge!
Det har helt enkelt inte funnits tillfälle att äta hemma dem senaste dagarna.
Istället har jag blivit serverad på restaurang i Köpenhamn där jag och maken var för att fira i helgen och dagen efter var jag på 60-års middag och blev bjuden på en underbar brakmiddag. Igår blev det en spontankväll med en god middag och en stundtals spännande fotbollsmatch på Swedbank stadion.
Fast jag klagar inte.. Det är väldigt skönt att bli serverad och uppassad, att få njuta av trevligt sällskap och slippa disken.

Men nu saknar jag mitt kök där hemma och ser fram emot att laga något gott till middag ikväll.
Jag har köttfärs på upptining i kylskåpet och där ligger även färska lasagneplattor och väntar på mig. Ska försöka få till något spännande och något jag aldrig gjort förut tänkte jag. Min lilla mat-hjärna jobbar för fullt med att utveckla idéer!

Under tiden passar jag på att bjuda på ett annat riktigt gott recept, nämligen Cannelloni med svamp & spenat.

2 maj 2011

Fett i matlagning

Idag på Foodelicious.se bjuder jag på klyftpotatis i ugnen tillagade på fettsnålt vis. "Hemligheten" är att blanda olivolja och kryddor tillsammans med potatisen i en påse istället för att hälla oljan direkt över potatisklyftorna.
Genom att med lätt hand gnida in blandningen i klyftorna täcks dem väl och mängden olivolja blir liten. Smaken försummas inte heller vilket är väldigt viktigt för mig. Jag äter inte bara för att bli mätt, jag äter för själva smakupplevelsen också!



Dem flesta vet ju att fett får maten att smaka mer, men sedan ska man ju helst tänka på att det ska vara hälsosamt fett man använder och även inte överkonsumera fett i maten.
Jag är inte rädd för fett och har inga problem med att använda det i matlagning och bakning, men jag har en regel: det måste vara äkta vara!
Jag använder t ex aldrig margarin, jag förbjuder det i mitt hem till och med :)
Det ska vara äkta smör! Jag föredrar alltid kvalitetsråvaror och äkta vara före alla lättvarianter. Dessutom är det en markant skillnad på smaken.



Samma sak med olivolja, jag experimenterar gärna och testar nya fina olivoljor eftersom jag gillar variation. Sen smaksätter jag dem själv med olika örter, kryddor, citron eller vitlök.
Bra basråvaror är viktigt för god matlagning, då kan även den enklaste maträtten smaka utsökt.