27 september 2011

Grillad smörgås

I helgen fyller min man år och eftersom jag är en person som älskar att planera, skriva listor och vara förberedd har jag redan förra veckan påbörjat planeringen i mitt huvud. Nu fattas det bara att få ner idéerna på papper, skriva en att-göra-lista och sedan gå igenom med min man vad han vill äta.
Han får givetvis bestämma allt (enda gången han får det.. :))
Vi ska inte fira det stort, men middag hemma, några gäster och tårta blir det.

Idag åt jag lunch i min ensamhet på ett café. Skönt att spendera lite tid med sig själv i lugn och ro. Valde att sitta ute fast det var ganska kyligt, men med en filt var det helt ok. Frisk luft är något jag bara inte kan vara utan.

Grillad smörgås med kyckling, bacon och sweet chili.

En cappuccino med en extra espresso shot. 
Kaffet värmde också lite.
Har hört att det ska vara fint väder hela veckan så jag hoppas på att kunna äta lunchen utomhus fler dagar.

26 september 2011

Sol och rosé på uteserveringen

Vilken solig helg det har varit! Kändes nästan som att det var tidig vår, solen värmde skönt och man behövde ingen jacka.
Tog tillfället i akt och passade på att vara utomhus en massa i helgen. Promenerade upp mot stan, shoppade lite och lunchade på Grappas uteservering.

Min man och varsitt glas rosé till maten. Kan det bli bättre? :)

Det var jättesvårt att hitta någonstans att äta, alla uteserveringar var proppade med folk. Alla ville njuta av det vackra vädret :)
Det tog oss säkert 40 minuter att hitta vart vi skulle äta.

En Italiensk sallad med fikon och parmesan till mig, fast utan fikon för de var slut.

Min man (pastaälskaren) valde dagens pasta med oxkött i krämig sås
Det är lite lyxigt att unna sig ett glas vin till lunch, händer ju inte speciellt ofta ;)
På kvällen lagade jag middag. Vet inte om jag vågar att berätta vad det blev... Igen?, tänker ni säkert då :) Haha!
En favorit som vi helst äter en fredag eller lördag kväll tillsammans med lite olika tillbehör. Tunna, marinerade, ugnsgrillade revben. Men det är ju så himla gott!

Vad har ni hittat på i helgen då?

23 september 2011

Köpte hem middagen

Vissa dagar blir det så här, som igår. Man orkar inte ställa sig i köket, saknar inspiration eller känner inte för att diska efter maten. För visst är det kul att diska alla andra dagar i veckan? ;)
Ibland är det faktiskt riktigt gott med hämtmat och igårkväll blev det en sväng in till Burger King.

En härligt varm Big King
För min del är Garlic dipp ett måste till pommesen

Lite extra tillbehör , Chili Cheese, kunde inte motstås
En ganska flottig middag, men så gott ibland :) hehe!
Har inte en susning vad jag ska laga ikväll. Funderar och försöker finna lite inspiration. Kanske nått med kyckling? 
Missa förresten inte det dagens recept på Foodelicious.se
Det är nämligen halloumifylld parmalindad kyckling med basilikakräm. En riktig smaksensation och något att testa redan i helgen tycker jag! ;)

22 september 2011

På soffbordet

Varje gång jag är ute och reser köper jag med mig något till hemmet. Det kan vara allt möjligt från en flaska vin till tavla.
Det är ett fint sätt att minnas ställen på jorden man besökt tycker jag.
Något som nästan blivit en tradition när jag och min man är ute och reser är att köpa med oss underlägg, sådana man har under glas eller koppar.

De väger inte mycket och tar inte mycket plats i bagaget. Men däremot används de i stort sätt varje dag i vårt hem. Det blir en fin påminnelse om den senaste semestern var gång man tar fram underläggen.


Dessa är som ni ser från Frankrike, vi köpte dem i en liten inredningsbutik i Paris. Varje underlägg har olika motiv, något som kännetecknar Frankrike.

20 september 2011

Ägg är genialiska

Något som aldrig får lov att ta slut i mitt kylskåp är ägg. Jag har alltid ägg hemma, alltid. Vet inte vad jag skulle ta mig om jag en dag öppnar min kyl och ser att det är tomt i ägghållaren.
Nej, nu överdriver jag lite.. :)



Visste du att ägg är ett av våra nyttigaste livsmedel? Förutom C-vitamin innehåller det i princip alla andra vitaminer och även en mängd andra näringsämnen.
Ägg är ett sådan genialiskt livsmedel, som både kan vara en räddare i nöden och bidrag till ofattbart många maträtter och bakverk.

Det tar inte mer än några minuter att koka ägg och sedan kan man äta det som mellanmål eller till frukost.
Ännu mindre minuter tar det om man kokar upp vattnet i en vattenkokare, häller över det i kastrullen, sätter på spisen och lägger i äggen. Vips så har du ett utmärkt mellanmål!
När jag skriver "räddare i nöden" syftar jag också på de gånger äggen i kylen omvandlas till en snabb middag i form av omelett, matpannkaka eller vändsteks i pannan helt enkelt.

Skulle jag skriva om alla maträtter och bakverk ägg kan användas till skulle det ta hela dagen (minst) och ingen skulle orka läsa det ;)
Men några favoriter som är enkla och relativt snabba kan vara är värda att nämna..

Paj är nog det första jag tänker på i matväg när det kommer till ägg. Det flesta pajerna gör man en äggstanning till för att binda ihop fyllningen.
En riktigt god paj jag kan rekommendera till er som ännu inte testat den är denna:

Italiensk broccolipaj. Väldigt fräsch med alla grönsaker!
Många gillar sallader till lunch eftersom man inte känner så "tung" och "sömnig" av dem. Dessutom är sallader enkla att förbereda och ta med i lunchlådan.
Koka ägg till salladen och gör den ännu mer mättande och nyttig.

Kräftsallad med couscous
En äggsallad gjord på kokta hackade ägg är jättegott och går fort att göra. Äggsalladen kan man äta på en smörgås, ett knäckebröd eller hur man nu vill.

Smörgås med äggsallad

Istället för att koka ägget i sitt skal kan man pochera det. Dessa ägg kallas ofta för Förlorade ägg eller Ägg Benedict. Det går utmärkt att ha dem i salladen eller till frukosten.

Förlorade ägg
Förutom all mat som innehåller detta livsmedel ingår det i stort sätt i alla möjliga bakverk.
Man kan lätt som en plätt svänga ihop en smet till muffins eller kladdkaka, göra en snabb deg till sconesen eller mixa ihop denna goda chokladmoussen.

19 september 2011

Bondens marknad

God morgon och god måndag! :)
En ny vecka är framför oss nu, med massor av jobb för min del.
På Bondens marknad i lördag köpte jag äpple och hallon. Äpplena var de godaste jag ätit på vääääldigt länge. Så saftiga, smakrika och krispiga!
Jag ångrar att jag bara köpte några stycken, så jag ska dit igen denna lördag för att köpa fler.
Aroma äpple var det.

Röd-gula äpplen som smakade himmelskt gott!

Det var många som fyllde sina påsar, förutom dumma jag...

Hallonen var jag däremot lite besviken på. De smakade knappt något..
Kanske borde jag inte vara så förvånad då det trots allt är mitten på september och inte precis säsong för hallon. Men när jag såg bordet fullt av alla läckra bär kunde jag inte stå emot att köpa hem två askar.

Här fanns tranbär, jordgubbar, hallon och kantareller
Det såldes en massa grönsaker också
Vissa sålde saft, must, marmelader och andra egentillverkade delikatesser på burk.
Efter marknaden fikade vi på Patisserie David som ligger i närheten. De har en massa godsaker att välja mellan, allt från franska bakverk till baguetter och välfyllda surdegssmörgåsar.

Ingen dålig frukost detta :)

Smörgåsen jag tog var med salami och brie. Mums!! Till efterrätt blev det choklad eclair och lime-tartelette, men de var knappt så man orkade äta upp allt.

18 september 2011

Söndagsbrunch

Tittar in här på bloggen lite snabbt idag och säger hej till er!
Denna helgen har varit minst sagt social och fartfylld. Phu!!
Underbart mysigt att få umgås med nära och kära hela helgen och dessutom i kombination med en massa god mat. Det blir nog inte mycket bättre än så :)
Jag började morgonen idag med att fixa brunch till min mamma, min väninna och hennes söta dotter på 2,5 år som kom på besök. Ett helt bord fylldes med plock blev det, allt från färsk frukt till varma nybakade scones.



Ett jättetrevligt sätt att spendera söndag förmiddag på!
Hela helgen har gått åt att umgås med andra och äta, äta och återigen äta känns det som. :)
Nu tar jag en lugn stund vid datorn med en kopp kaffe, skönt!


Detta var gårdagens smörgåstårta hemma hos svärföräldrarna. Den är gjord på en blandning av skinka, räkor, ärtor och lök och dekorerad med gurka, tomat och citron.

Hoppas ni också haft en bra helg. Imorgon får ni se lite bilder från Bondens Marknad som jag besökte igår. Fortsatt trevlig söndag till er!

17 september 2011

Middag hos svärföräldrarna!

Då var det fikat och klart för dagen och snart ska jag och min man på middag hos mina svärföräldrar och då ska vi njuta av god mat och gott vin :)

Jag fikade med min underbara mamma på Patisserie David ,ett franskt konditori i Malmö som jag varmt kan rekommendera, och åt en god surdegsmacka med salami och brieost. Efteråt promenerade vi vidare tillsammans till Bondens Marknad, på Drottningtorget, där det bara är bönderna som själva har
producerat sina produkter som får vara med. Mer om vårt besök på Bondens Marknad kommer jag skriva om vid annat tillfälle och även ta med några bilder.

Nu är jag hemma och vi ska snart bege oss till mina svärföräldrar på middag där vi alltid äter alldeles för mycket då det finns så mycket gott att välja mellan. Det lagas mycket gott hos dem och framförallt olika rätter med varierande smaker. Det är omöjligt för dem att misslyckas med en middag eftersom svärfar är kock sen ca 35 år tillbaka och svärmor har lagat mat sen tonåren.

Vi får se vad det blir för gott ikväll men vi lär inte bli besvikna i alla fall. En av min svärfars specialiteter är hans underbart goda smörgåstårta som jag själv har blivit inspirerad av och därefter gjort min egen smörgåstårta som du kan hitta receptet på här.
Vi hoppas alltså på smörgåstårta till förrätt ikväll och ser framemot en trevlig kväll!

16 september 2011

Bondens marknad och färgglada blommor

Inför helgen är det alltid en massa nytt som ska handlas, framför allt i matväg. Frågan "vad ska vi äta denna helgen då?" dyker upp mitt huvud, oftast så sent som torsdag kväll eller under fredagen.

Denna gången har jag faktiskt inte hunnit köra till mataffären och inhandla ordinarie matvaror så som frukostgrejer, ev. snacks, ev. dryck och sådant jag planerar att laga till middag.
Det får bli imorgon istället. Då är planen att besöka Bondens marknad med min mamma och sedan ta en kort fika. Efteråt blir det en vända i mataffären.
Men det blir inte mycket matlagande för min del då vi är bortbjudna på middag imorgon kväll.




Däremot har jag hunnit köpa färgglada blommor som får pryda tv-bänken i helgen (förhoppningsvis håller de lite längre än så:))
Man blir så glad av att bara titta på dem.

Förresten! Ni har väl inte missat det smarriga receptet på nektarinpajen va? Yummie!!



15 september 2011

Enkelt och snabbt med smördeg

Smördeg är en sådan grej som är jättebra att ha hemma i frysen. Man kan göra så mycket med ett paket smördeg.
Speciellt när man inte har så mycket tid att lägga på matlagningen eller inte hinner göra egen pajdeg.
Dessutom kan man göra mängder av goda efterrätter med smördeg.

Härom dagen skrev jag att jag fick en idé om vad jag skulle göra något med smördeg och köttfärs. Inget märkvärdigt, inget komplicerat, utan något enkelt och väldigt gott.
Smördegsrulle fylld med köttfärs. Nästan som pirog men istället är färsen inlindad i smördegsplattan som sedan gratineras med ost. Mums!


Det funkar även perfekt att frysa in smördegsrullarna och sedan ta med sig i lunchlådan vid tillfälle. En sådan rulle räcker per person, tycker jag. Jag gjorde en enkel grönsallad med bladsallad, gurka och avokado till.

Receptet kommer jag att lägga upp på Foodelicious.se under dagen, så håll utkik! Se receptet här!

14 september 2011

En stund i solen

Det blir allt kallare och kallare ute nu. Brrr!
Men så fort solen tittar fram värmer den fortfarande skönt och ger lite sensommar känsla.
Jag tog tillfället i akt härom dagen och satte mig ute på balkongen, i solen, med en kopp grön te och en tidning.



Vilken lyx det var för mig! Jag är ju jättedålig på att göra sådant.
Har svårt att sitta still och speciellt att ta tid för mig själv och bara njuta av en lugn stund.
Det är väl en typsik kvinnosak egentligen, men alla mår bättre av att ta lite egentid för att varva ner och hämta ny energi.
Ska försöka fånga dessa soliga stunderna lite oftare tror jag, speciellt nu när vi närmar oss mörkare och kallare månader.


Bläddrade i nya Topphälsa tidningen. Köpte den direkt när jag såg fräscha Emma Wiklund på omslaget. Tycker hon är har en så hälsosam och avslappnad attityd och är en bra förebild.
Hittade också en massa nyttiga och goda recept som inspirerade mig i tidningen. Recept-junkie som jag är gillar jag recept i alla former och kategorier :)

13 september 2011

Sveriges Mästerkock 2012

Just nu under september månad pågår det audition för programmet Sveriges Mästerkock 2012. Så spännande!
Jag såg vartenda avsnitt från förra säsongen av Sveriges Mästerkock och tyckte det var väldigt underhållande och roligt. Det fanns så många duktiga matlagare och många som var väldigt kreativa och talangfulla.
Jag var väldigt glad att Louise vann Sveriges Mästerkock 2011 för hon var otroligt skicklig i köket och verkar vara en väldigt trevlig och varm person.




Det kan bara inte vara lätt att stå där och prestera under press, stress och med en kamera riktad mot dig hela tiden.
Jag tycker man är väldigt modig som söker till Sveriges mästerkock. Samtidigt är det en otroligt bra chans för den som drömmer om att bli kock och tv-kändis.
Man lär sig säkert väldigt mycket under programmets gång, får en massa matlagningserfarenhet och snappar upp bra tips på vägen. Och knyter kontakter vilket alltid är viktigt.

Det ska bli väldigt spännande att få se deltagarna som ska vara med i den kommande säsongen av Sveriges Mästerkock 2012. Jag och min man kommer säkert sitta klistrade framför programmet varje vecka.
En intressant sak ska bli att se om några matbloggare kommer att söka till årets Sveriges Mästerkock. Det finns ju många som brinner för matlagning och som säkert kan göra väldigt bra ifrån sig i Sveriges Mästerkock 2012.

Kommer ni följa nästa Sveriges Mästerkock 2012?

Ett nytt favoritrecept

Jag hade benfri kotlettrad hemma i kylen som jag skulle laga förra veckan. Oftast brukar jag banka ur kotletterna något och sedan antingen panera dem först eller direkt steka dem i stekpannan.
Men då jag dels har en matsajt att uppdatera med nya recept hela tiden och dels alltid är nyfiken på nya smaker och varianter av en maträtt, bestämde jag mig för att tillaga kotletterna i ugn denna gång.

I kylen hade jag också ett paket Kvibille ädelost som jag ännu inte gjort något med.
Och så kom detta receptet till, ädelostgratinerade fläskkotletter.
Det hamnade direkt bland mina favoriter kan jag säga. Fantastiskt smakrik maträtt och kotletterna blev så möra och saftiga.
Tillbehören får bli enkla som potatis och en grönsallad eller färska grönsaker.
Om ni gillar ädelost så måste ni testa detta receptet. Lovar ni? :)

Himmelsk gott! ;)

En middag som tar max 30 minuter att laga. Lägg potatisen i en kastrull med vatten, innan du sätter igång med fläskkotletterna, så hinner de kokas lagom till köttet är klart. Om vanlig kokt potatis känns tråkigt kan man göra potatismos vilket passar bra och blir gott med skyn från köttet.

12 september 2011

Helgens godaste

Allt gick som planerat. Det blev en massa god mat i helgen!
I lördags blev det grillade revben med tillbehör och gott vin till middag. Jag hade till och med bakat en paj, fast den orkade vi inte äta efter maten, istället njöt vi av den söndag eftermiddag. Det blev en nektarinpaj, första gången jag bakar med nektariner och den blev god!
Återkommer med bilder och recept på den vid tillfälle.

Här kommer lite bilder på maten:
Riktigt goda revbensspjäll grillade i ugnen.
Några tillbehör som bestod av majskolvar, stekt halloumi, cornichonger och pepperoni.
Det är så gott med majskolvar stekta i smör med lite salt på. Super enkelt!

Hemmagjorda potatischips, knapriga och lättsaltade

Till allt detta blev det en smarrig tomat- och avokadoröra och aioli

Det var den lördagsmiddagen! Hur gott som helst och så mysigt att få sitta och äta länge och långsamt med bästa sällskapet, min underbara man.
 
Vad har ni ätit för nått gott i helgen då??

11 september 2011

Söndagsfrukosten

Hoppas ni alla haft en skön helg hitintills. Den är inte över än.. :)
Jag startade söndagsmorgon med en härlig frukost i form av plockmat.
Pålägg handlar jag alltid i delikatessdisken, det känns både fräschare och bättre. Favoriten just nu är en Italiensk salami, Sopressa, som är hur god som helst.
Sedan plockade jag lite annat smarrigt jag hittade i kylen och la på tallriken.

Lite av allt möjligt gott!
Mätt och väldigt belåten är man efter.
Idag står brödbak på agendan, en perfekt sysselsättning på en söndag eftermiddag. Speciellt när regnet öser ner ute..
Tänkte även testa en ny maträtt till ikväll som jag har hittat på själv i mitt huvud. Får se om den blir bra i praktiken.. Den ska göras med bland annat smördeg och köttfärs.
Blir det lyckat ska jag givetvis dela med mig till er ;)

Ha en skön söndag!!

9 september 2011

Grillade revben och en massa tillbehör

Jag är så glad att det fredag idag! Tror inte att jag har energi kvar till ännu en hektisk arbetsdag.
Just därför har jag planerat en kväll i soffan idag. Ska verkligen inte göra något annat än bara slappa.
Köpa hem mat, tända en massa ljus och ha film-maraton.
Detta brukar räcka för mig för att ladda batterierna. Det och en god natts sömn.
Sen får det räcka med lathet :)
Har redan planerat att baka i helgen, både bröd och någon form av sötsak. Och imorgon kväll ska jag göra smarriga revben i ugnen med sjutton olika tillbehör. Tillbehör eller plockmat är ju såååå himla gott, ellerhur?

Här är ett riktigt gott recept som jag kan rekommendera er. Jack Daniels Glaze till revben, hur gått som helst!
Tänkte bland annat ha grillade majskolvar, halloumiost och potatischips som tillbehör. Sedan minst en smaskig dippa eller sås till.
Det ska bli så gott!

Önskar er en trevlig fredagkväll kära läsare!! Hoppas ni också ska äta något smarrigt i helgen :)

8 september 2011

Bättre receptöversikt

Äntligen!!
Jag har länge velat ha en funktion på Foodelicious.se där man kan se bilderna till recepten när man söker bland olika recept. Det är inte alltid så enkelt att få igenom en idé man har till hemsidan när man totalt saknar programmeringskunskaper.
Jag är helt självlärd när det kommer till att bygga hemsidan och en perfektionist som typ aldrig blir nöjd förrän jag får det att se ut precis som jag vill.

Så här ser det ut nu. Bild + Recept 

Men nu har jag äntligen hittat lösningen jag letat efter och nu syns bilden till varje recept. Undantag dock för recept som är lite äldre, där ersätts recept bilderna av någon annan (konstig) bild, men klickar man på receptet ser man den riktiga bilden :)
Vet ni förresten att man kan leta i receptarkivet på Foodelicious.se på flera olika sätt?

Let me count the ways... 

  • Menyn till vänster - här kan du se alla kategorierna: Bakverk, Dryck, Efterrätter, Festligt, Frukost & Brunch, Förrätter, Maträtter, Tillbehör och Övrigt. Under kategorin hittar du underkategorier som du kan klicka på för att se alla recept som finns där.
  • Recept & Recept Index i meny raden - Väljer du Recept får du upp en lista med flera sidor på alla recept på Foodelicious.se. Väljer du Recept index öppnas en sida med alla underkategorier och recept i bokstavsordning.
Välj Recept eller Recept index


Underkategorierna i bokstavsordning med tillhörande recept
  • Sökrutan- uppe till höger hittar du en sökruta där du kan skriva in ett sökord. När du skriver i rutan kommer det upp olika alternativ (både recept och artiklar) som matchar dit sökord. Du kan antigen söka på ordet du skrivit in eller välja bland de alternativ som presenteras.
Sökruta att skriva i
När du skriver i sökrutan får du upp olika sökresultat som matchar ordet
  • Sökmolnet - längst ner i högerspalten finns ett "moln" med sökord. Med andra ord taggar. De visar hur många recept som finns till varje sökord och här kan du söka bland olika ingredienser och teman, t ex "Choklad" eller "Amerikanskt".
Välj bland olika taggar/sökord

Förresten..! 
Ni vet väl om att ni gärna får komma med förslag och reflektioner för Foodelicious.se
Det uppskattar jag verkligen, hemsidan finns ju där för er!
Kanske jag inte kan verkställa allt och uppfylla alla önskemål, men jag ger det alltid ett försök :)

7 september 2011

Bena ur kyckling

Det är väldigt smidigt och billigt att köpa en hel kyckling. Man kan använda den till en mängd olika maträtter och den räcker till fler än en måltid.
Själv brukar jag göra helgrillad kyckling, vilket jag tycker är otroligt gott. Men något jag alltid velat lära mig är hur man benar ur en kyckling.
Säkerligen är det inget man klarar galant från första gången, men med lite övning är detta något som kan vara bra att kunna.

Jag hittade en jättebra video på Mat & Vänner som guidar dig. När man ser honom bena ur kycklingen ser det ju enkelt ut i alla fall.
Ett väldigt bra tips och något jag definitivt ska ta och testa är det han visar med bröstfilén och hur man kan fylla det.

Här kan ni se videon där man styckar och benar ur en hel kyckling.


6 september 2011

Godsaker och mat att längta efter

Det är ju officiellt höst nu. Även om det känns som att höstvädret redan kom flera veckor sedan.
Men jag tänker inte klaga över hur "dålig" sommar vi har haft i år, att de varma-soliga-strandväder dagarna kan räknas på två händer och att regn, åska och vind har hälsat på regelbundet de senaste månaderna.
Det är inte lönt att klaga över sådant man ändå inte kan påverka tycker jag. Istället hoppas jag på en någorlunda mild vinter, med många vackra soliga och ljusa dagar.
Även om jag är riktigt "sommar-människa" så tycker jag att vintern är lite mysig också. Luften är frisk, kläderna är mjuka, hemmet är fullt av tända ljus och kvällarna kan med gott samvete spenderas i soffan framför en bra film.



Det finns ett antal godsaker jag just nu längtar efter att få njuta av i höst och till vintern. Allt som värmer brukar locka mig eftersom jag är väldigt lättfrusen av mig.

Något jag endast dricker under vinterhalvåret är varm choklad. Det är en riktig mysdryck för mig som man myser i soffan med och kanske äter en kaka eller muffins till. Förra året gjorde jag varm choklad på vit choklad som kändes lyxig och var väldigt god.


Chokladbegäret kan få en helt ny mening på vintern. Och all julgodis kan man ju knappast tacka nej till heller. Det är kul att göra eget godis, dessutom är det "nyttigare" för du vet exakt vad godiset innehåller. Just nu är jag sugen på dessa koksbollar i choklad.

Pepparkakor är en av de bästa sakerna med december månad. Älskar pepparkakor! I vintras bakade jag mjuk pepparkaka som jag bjöd familjen på till fikat.


Grytor tröttnar jag aldrig på. De mättas så otroligt bra, värmer och kan varieras i det oändliga. En av mina absoluta favoritgrytor är denna mustiga högrevsgrytan med underbara smaker av vin och apelsin.

Piroger är för mig typisk vintermat. Jag vet att många gör piroger till picknicken på sommaren men förknippar dem med kallt väder. Dessa piroger med kycklingfärs kan jag varmt rekommendera er. Det är så saftiga och degen är enkel att jobba med.

Nu när det är äppelsäsong vill jag inte något annat än att baka varma saftiga äppelpajer. Så gott ju! Tillsammans med vaniljsås, vispad grädde eller en kula gammaldags vaniljglass. En barnsligt god äppelpaj som jag bakat flera gånger då den alltid är så omtyckt är en smulpaj med marshmallows.

5 september 2011

Helgens goda kokospannkakor

En lång, lugn och god frukost på morgon på helgen är en av de sakerna jag längtar efter mest när vardagarna är fulla av stress och tusen saker som ska hinna göras.
Min helger är aldrig jobbfria men jag är ledig från mitt mån-fre jobb som tvingar mig att gå upp strax efter kl 6 på morgonen när aptiten egentligen inte har hunnit vakna ännu. Det är ju alltid godare att äta när man är hungrig.

Denna helgens frukost bestod av kokospannkakor med färska bär och yoghurt. Vi behövde inget annat till, det räckte bra med en kopp grönt te.
Te och pannkakor är för övrigt något som kvällsmaten bestod av med jämna mellanrum när jag var barn och bodde i Riga. Inga söta pannkakor då, utan mer matiga. Väldigt gott!
Och ja, många barn dricker te i Lettland :) Inte speciell vanligt i Sverige kanske, men där hör tedrickande till vardagen och något hela familjen gärna njuter av på kvällarna.



Dessa goda kokospannkakorna gjorde jag enligt mitt klassiska pannkaksrecept, se här, men bytte ut 1/2 dl vetemjöl mot 1 dl riven kokos.
Jag hade 1 dl koks, 1/2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl i smeten och tillsatte även lite socker för att få lite sötare pannkakor.



Testa denna varianten nästa gång ni gör pannkakor. De smakar kokos utan att kokosflingorna tar över för mycket. Man kan även göra dessa till dessert och servera en glasskula till.

2 september 2011

5 smarriga fredagsmys-recept

Idag är det fredag och för många är det lika med fredagsmys! Kylskåpet fylls med god mat, kanske bakar man nått gott till efterrätt, köper hem godis och snacks, korkar upp en flaska vin och bara varvar ner och njuter.
Alla kanske inte är lediga lördag och söndag men det innebär inte att man inte kan njuta av fredagskvällen ändå, tycker jag.

Behöver ni lite fredagsmys-inspiration?
Jag har samlat ihop några smarriga rätter som tycker passar bra till ikväll. Kanske får ni någon bra idé om vad ni ska laga för nått gott :)

Entrecote med duchessepotatis
Lyxa till det med en grillad entrecote och duchessepotatis. Personligen mitt favoritkött som är så rätt en fredagkväll när man kan dricka rött vin till, äta långsamt och bara njuta.

Gratinerad fisk med pasta
Ugnsbakad vit fisk i en helt makalöst god sås, gratinerad med västerbottensost (eller annan smakrik ost). Denna rätter tar ca 40 minuter att göra och pasta till fisken passar utmärkt, den kan koka under tiden fisken står i ugnen.

Crispy Chicken i pita
En riktigt fräsch och smaskig fredagsmys-rätt med knapriga små kycklingbitar, en massa grönsaker och en god dressing. Ett bra tillbehör är ostgratinerade nachos.

Amerikansk hamburgare
En riktigt klassiker till fredagskvällen för mig är hemlagad hamburgare. Hur gott som helst ju! :) Grillad majs passar väldigt bra till och just nu kan man hitta majskolvar i affären utan problem.

Vinkokta räkor
En något lättare rätt som inte tar lång tid är vinkokta räkor med skal. Drick gärna samma vin till som du kokar i, då får du det bästa smakkomplementet. Köp hem lite färskt bröd från bageriet på vägen hem och doppa i spadet. Mums!